Allergiskrekk på flytur

Nå er jeg så heldig at jeg ikke har noen allergier, men som ernæringsfysiolog tar jeg likevel ofte en titt på varedeklarasjonen når jeg kjøper meg mat. Sist gang var på flytur med SAS. Jeg hadde kjøpt en sandwich og ble nysgjerrig på næringsinnholdet og hvor mange kcal jeg “dyttet” i meg som et mellommåltid mellom lunsj og restaurantbesøket senere samme kveld. Nå hadde jeg vel og merke allerede spist hele sandwichen før jeg tenkte på å sjekke varedeklarasjonen, men hvor var den?

Etter å snudd og vendt på all emballasje, fant jeg ingredienslisten og varedeklarasjonen på den gjennomsiktige plasten. Men hjelpe meg, det var ingen enkel oppgave å lese den. Her måtte både leselyset og brillene på – og likevel var den nesten umulig å lese. Løsningen var å holde posen opp mot en hvit bakgrunn. Min medpassasjer lurte fælt på hva jeg holdt på med der jeg vridde og vente på “søppelet mitt” og holdt det opp mot lyset. Hvorfor i alle dager gjøre det så vanskelig?

Vet ikke SAS at det er nye krav til merking av allergener og leservennlighet av varedeklarasjoner?

Den nye forordningen for merking av mat trådte i kraft 13. desember 2014 og alle som produserer, selger og importerer matvarer har selv ansvar for å sette seg inn i og følge regelverket. Der heter det at: Det skal være enkelt for forbrukerne å få informasjon om hva matvaren inneholder ved å lese på pakningen. Merkingen skal være korrekt, gi tilstrekkelig informasjon og ikke villede forbrukerne. For de som er allergiske eller intolerante mot visse typer matvarer, er dette spesielt viktig.

En ting er at det var en liten utfordring å finne ut energiinnholdet på det jeg hadde spist. Jeg overlever jo noen kalorier for mye. Men hva med de som trenger å lese varedeklarasjonen fordi de har en allergi? Det er jo skikkelig skrekk å sitte der og ikke vite om du kan spise flymaten eller ikke – det gir faktisk ordet flyskrekk en ny dimensjon.

På sandwichen jeg hadde spist var det mange mangler. Den var ikke lett å lese – selv med lys og briller på. Den var ikke en gang lett å finne. Jeg var heller ikke i stand til å se om allergenene var uthevet i teksten. Det er nemlig et krav om at 14 av de mest vanlige allergenene skal utheves i ingredienslisten dersom matvaren inneholder noen av de. Ikke stå nederst sånn som her (noe jeg først nå som jeg fikk bildet opp på stor skjerm).

Men SAS er ikke alene om å ha mangelfull merking. Les om Mattilsynet sin sjekk av ferdigpakkede matvarer i denne artikkelen i VG.

Inntil SAS har skjerpet seg, er mitt råd til deg som har behov for å vite mer enn kaloriinnholdet at du tar med egen mat på flytur. Oppfordrer samtidig Mattilsynet, som fører tilsyn med at matvarer som produseres og selges i Norge er merket slik regelverket sier, å ta seg en flytur.

Hilsen fra Kari

Powered by Labrador CMS