– Dietter gjør det vanskelig å spise sunt
Nå er vi kommet dit: Påsken er overstått og man skal komme tilbake i den gode hverdagsrutinen igjen (og kanskje veien blir ekstra lang hvis det ble i overkant mye påskegodt i år, som følge av smågodtkrigen!).
For noen begynner våren å bli kort, for det er bare uker igjen til sommerklærne skal dras fram og tas på.
Vi har allerede begynt å merke tendensene i Grete Roede. «Kan jeg kombinere Grete Roede med fasting?», «kan jeg gå på Nutrilett mens jeg går på Grete Roede?» og kursene våre fylles opp.
Og så er det alle de som prøver alle mulige andre dietter, eller kombinasjoner av dem. Mange av disse diettene får gjerne tusenvis av følgere som mener de har funnet “sannheten”. Heldigvis vil noen lykkes – for det finnes jo mange veier til Rom, men for de aller fleste vil det nok bare ende med nok en slankefadese (her snakker jeg ikke om dem som på grunn av sykdom må følge medisinske dietter som er forskningsbaserte, men om «mannen på gata» som vil ned noen kilo).
Gjesteskribent Andreas Viestad beskriver tendensen godt i Tidsskriftet. For det er dette mange vil oppleve:
– Problemet er at diettene ikke funker. De gjør det vanskeligere å spise sunt. De ødelegger vårt forhold til maten vi spiser, til vår egen kropp og til hverandre.
I artikkelen lanserer han begrepet Anti-dietten, som han mener er en diett som passer for hele folket, og som er den beste måten å bekjempe slankekurer, trenddietter og «kostholdseksperter» på. Altså alle de diettene som gjør det vanskelig å spise sunt og som kan ødelegge forholdet vårt til mat. Han er inne på noe.
Matglede på høyeste prioritet
Som min kollega Jeanette Roede sier: Mat er ikke gravalvorlig, men dødsviktig! For den friske mannen, er ingen matvare så sunn at den gir oss alt vi trenger, og ingen matvare er heller så usunn at den aldri kan spises. Alt avhenger av hvor mye man spiser og hvor ofte.
I stedet for å kutte ut enkelte matvarer eller matvaregrupper fra kosten, er vi i Grete Roede opptatt av å øke matvarekunnskapen til våre kursdeltakere – noe mange har lett for å neglisjere i en slankeprosess.
For som Viestad sier, snakkes det først og fremst dessverre mye om hva man ikke bør spise.
Men vi skal jo spise mat! Maten inneholder næringsstoffer som kroppen trenger, mat er sosialt , mat er kultur, mat er mange gode smaker – JA mat er er en viktig del av livene våre. Poenget er at vi med økt kunnskap om mat, både når det gjelder matlaging, matvarer og ernæring, lettere kan ta de gode valgene som også bidrar til god helse. Det er lett å harselere med de mange diettene, men det er også viktig å ta på alvor at mange har et ønske og et behov for å gå ned i vekt. Det er viktig å fortelle at det er mulig å spise sunn og smakfull mat og likevel gå ned i vekt.
Viestad sin egen beskrivelse av Anti-dietten minner på mange måter om Roede-kostholdet: Den er bevist å ha en positiv effekt på helsen, og den er relativ enkel både å utføre og opprettholde – uten at det går utover familien og det sosiale livet. Den passer for alle, og følger Helsedirektorates kostråd. Vi er imidlertid skeptiske til bruken av begrepet diett, da det gir uttrykk for noe midlertidig. Noe som har en start og en slutt. Skal du oppnå god helse og ikke minst en varig trivselsvekt, må du gjøre varige endringer – derfor snakker vi om Roede-kostholdet.
Vi gir tommelen opp for sunn matglede der det er rom for alle matvarer, og det er nok nettopp av den grunn at vi har overlevd i over 40 år.
I Grete Roede mener vi også at mat og måltider, samt kunnskap om mat er det som kan være utgangspunktet for et nytt og lettere liv.
Er det din tur til å prøve deg på et Grete Roede-kurs nå?