Fedmeoperasjon betyr også livsstilsendring

Akkurat som det ikke er en enkelt årsak til overvekt, er det heller ikke én enkel løsning som passer for alle når vekten skal ned. En fedmeoperasjon er en av flere måter å oppnå et vekttap på, men denne metoden er også bare et virkemiddel som kan hjelpe en med å endre livsstil. Uten en livsstilsendring, vil resultatene også her være sprikende og midlertidige.

Det er ingen nyhet at enkelte som fedmeopereres får store helseproblemer etter inngrepet, både fysisk og psykisk. En fedmeoperert har tidligere utrykket til NRK.no at vedkommende heller ville gått i fengsel med kjevelås enn å opereres igjen. Uttalelsen kom åtte år etter operasjonen, som har medført en rekke komplikasjoner. En annen som sto fram i NRK innrømmet også at hun angrer.

“Hadde jeg visst om alle komplikasjonene, så hadde jeg ikke gjort det”, sa hun.

Studier viser også at en betydelig andel av slankeopererte får avhengighetsproblemer etter operasjonen. Dette er personer som har vært vant til å spise mat for å døyve følelser, men når dette ikke lenger er fysisk mulig etter operasjonen, må de ty til andre rusmidler – som alkohol, som alternativ for å dempe den indre uroen som de før brukte mat for å døyve.

Kan gi en bedre hverdag

Denne ytringen er ikke ment å være skremselspropaganda når det kommer til fedmeoperasjon. For mange fører fedmeoperasjon til en langt bedre hverdag, og til et mye bedre liv med bedre helse. For noen er fedmeoperasjon rett og slett den eneste løsningen for å oppnå en varig vektreduksjon. Poenget er at en operasjon alene ikke er løsningen. Den må følges av en livsstilsendring.

I Roede respekterer vi alle som tar et bevisst valg om å oppnå en bedre helse, uansett hvilken metode de velger – så lenge den ikke er direkte helseskadelig.

Vi hjelper gjerne de som har vært slankeoperert. Vi synes det er flott at vi kan hjelpe og støtte dem i endring av livsstilen slik at de kommer i mål etter operasjonen og oppnår varige resultater. Hos oss jobber vi med endring av vaner – uansett utgangspunkt og uansett vekt.

Samme oppskrift som vektreduksjon uten kirurgi

Etter en fedmeoperasjon må man følge bestemte kostholdsråd, og man være i regelmessig fysisk aktivitet resten av livet for å opprettholde en varig vektreduksjon. Med andre ord: Akkurat samme oppskrift man må gjennom for å gå ned i vekt uten en operasjon.

Det som fører til varig vektreduksjon, helt uavhengig av metode, er en helhetlig behandling med oppfølgning over tid. Mange med alvorlig overvekt lykkes gjerne å gå ned i vekt, men problemet er at det er svært vanskelig å holde den nye vekten. Kroppen “husker” maksvekten og prøver å unngå en lavere vekt. Derfor er det viktig å ikke se på selve vektreduksjonen som den endelige måloppnåelsen.

I Roede vil vi følge alle våre deltakere helt til målstreken, og gjerne litt til.

Det er først etter at vektreduksjonen er oppnådd, uansett måte man har oppnådd det på, at jobben egentlig starter.

Dessverre vet vi det at mange fedmeopererte pasienter ikke syns de blir fulgt tilstrekkelig opp av helsevesenet.

Powered by Labrador CMS