HJELP – priskrig på smågodt..
Godteposen inneholder nesten 30 middager!
La oss helt hypotetisk tenke oss at du fyller en av de største posene med smågodt, til den er helt full. Da inneholder den omtrent 3 kilo godteri. Det tilsvarer omtrent 13.500 kcal. Hvis vi sier at en middag inneholder 500 kcal, vil det si at godteriposen inneholder omtrent 30 middager. Dette er mye!
Dessverre er ikke dette et hypotetisk scenario i disse dager.
Det nærmer seg påsketid og som ved jul har matvarekjedene nok en gang startet en priskrig. Denne gangen på smågodt. Med en hektopris på 2,90 kroner hamstrer kundene på kilovis. Matvarebransjen reklamerer med priskutt på frukt og grønt og er opptatt av å støtte et sunt kosthold, likevel kaster de så å si godteri etter oss. Noe dobbeltmoralsk, eller?
Påske er en høytid som for mange er forbundet med ekstra kos og påskeegg som er fylt med smågodt. Nå som smågodt har en kilopris på 29 kroner vil nok mange sine påskeegg være ekstra store i år, noe som ikke er særlig gunstig. At folk fyller opp påskeeggene sine er ikke uventet, og vi syns også at man kan unne seg litt påskegodt, men ved å presse prisene så lavt som nå er det nok ikke bare påskeeggene som vil bli fylt. Folk går ”bananas” og handler på kilovis med smågodt. Da har man plutselig et lager av smågodt tilgjengelig hjemme. Og alle vet hva som skjer med godteri man har liggende i skapet… Det blir jo ikke liggende der til det er gått ut på dato og må kastes. Nei, det spises!
Tar det knusende med ro
At helseministeren tar dette med knusende ro er ikke mindre urovekkende. Han sier vi kan fylle egget med god samvittighet og kose oss. Men kan vi egentlig det?
I en ny rapport fra Folkehelseinstituttet vises det at usunt kosthold og høyt blodtrykk tar flest liv i Norge. Vi vet at sukkerinntaket i Norge både fra sukker og sukkerholdig snacks og brus allerede er for høyt. Ved å sette så lave priser oppmuntrer kjedene til et økt inntak av sukker. Og de det trolig vil gå verst utover er de med dårlig råd, da gjerne barn og unge som allerede har et for høyt inntak av sukker.
Tenk så mange som går inn i butikken i disse dager som ikke har planer om å kjøpe godteri, men som ender med å gjøre det likevel.
Vi spiser allerede for mye sukker og sukkerholdige produkter, samtidig som inntaket av frukt og grønt ikke er optimalt.
Hvorfor kan ikke matvarekjedene ha priskrig på appelsiner og klementiner? Dette er også matvarer som forbindes med påske!
Denne type priskrig oppfordrer forsker og forfatter Wasim Zahid til også. Les twitterlegens innlegg her.