Hver dag kommer to tonn sukker over grensen
Ja, du leste riktig – hele to tonn sukker!
Ifølge en artikkel publisert i Aftenposten den 3. januar 2017, har avgiftsfri kjøp av godteri fra Sverige til Norge slått alle rekorder. Og det i en tid der de fleste har fått med seg hvor “farlig” sukker kan være – i den forstand at et høyt sukkerinntak er usunt, både for helsen og for midjemålet.
For sjefen i Maxgodis.se derimot, har dette blitt et eventyr. I fjor fraktet de i snitt to tonn sukker over grensen hver eneste hverdag. Dette året legger de opp til en dobling, forteller Morten Hansson. Ifølge Hansson skjer 70 prosent av omsetningen deres mot Norge. Drømmen hans er å passere 1000 tonn.
Dette er altså eventyret til svensken, men den store stygge ulven til norske myndigheter og norske godteriprodusenter.
Ifølge de seneste tallene fra Helsedirektoratet, presentert i brosjyren Utvikling i norsk kosthold 2015, går sukkerforbruket ned, men det er fortsatt høyere enn anbefalt. Det er likevel gledelig å lese at kostens innhold av tilsatt sukker er redusert fra 17 til 13 energiprosent på 15 år. Men dette er fortsatt for mye. Myndighetene anbefaler at sukkerinnholdet ikke utgjør mer enn 10 energiprosent av kosten vår.
Hvor mye er nå det, vil mange spørre seg. Svaret er at det er ikke så alt for mye: Ved et gjennomsnittlig energiforbruk vil 10 energiprosent tilsvare et inntak av tilsatt sukker på 60–70 gram per dag for menn og 50-55 gram per dag for kvinner. En flaske brus innholder cirka 53 gram tilsatt sukker. De største kildene til vårt sukkerforbruk er brus, sukker og søtsaker.
Omsetningen av sjokolade og sukkervarer har holdt seg mellom 14 og 15 kilo i året per person. Det er lovende at tallene holder seg stabile. Problemet er bare at grensehandel ikke er inkludert i disse statistikkene.
Dette er bekymringsfullt
Så realiteten er med andre ord at vi får i oss for mye sukker, men likevel kjøper vi godterier over nettet som aldri før. Faktisk så har det svenske selskapet måttet bygge ut lokalene sine i Sverige for å ta unna for den økte norske godterihandelen. Og i takt med dette blir overvekt og fedme stadig et større samfunnsproblem.
Sukkerinntaket vårt er selvsagt ikke jevnt fordelt i befolkningen, og det er åpenbart noen storfrobrukere der ute. For disse kan det høye sukkerinntakket utgjøre et stor helsetrussel.
Så her står vi helt klart foran en enorm utfordring og bekymring. Vi støtter matvaregiganten Orkla når de uttrykker sin misnøye i Aftenposten-artikkelen over den voksende svenskeimporten. Det er avgiftsfritaket som er roten til hele problemet.
Én avgift?
De fire godteriprodusentene betaler til sammen rundt 1,4 milliarder kroner i sjokolade- og sukkeravgift i året. Og så betaler du og jeg moms på 15 prosent på all slik mat. På den annen side handler vi denne typen mat avgiftsfritt på nettet hvis vi handler under 350,- kroner. Dette er ikke noe vanskelig regnestykke. Hva “frister” mest?!
Her er det noe alvorlig galt, og et stort hull som bør dekkes. Burde det ikke være én avgift for all sukker? Er det ikke bedre om konkurransen er den samme? La oss ta et grep om folkehelsa og slippe konkurranse akkurat på dette området! Vi har alt å vinne på å opphøre avgiftsfritaket, mener vi i Grete Roede.