Hvorfor være så “trendy” når man skal ned i vekt?

Velkommen til quick-fix måneden, og alle slanketrender vi er omgitt av i denne perioden. For veldig mange nordmenn er januar ensbetydende med nyttårsforsetter. Det skal slankes, kostholdet skal bli sunnere og treningsvanene skal bli mye bedre!

– Vi har sendt inn hastebestilling på slankekaffen Slender coffee, leser jeg i Varden.no, som har inervjuet en Vita-ansatt.

Jeg som elsker kaffe er jo enig i at tanken om å bli slank av å drikke kaffe er fantastisk. Det som ikke er like fantastisk, men som heller er ganske urovekkende, er at Vita altså må legge inn ekstrabestillinger på kaffen, som lover å gjøre deg slank. Og enda mer bekymringsfullt, hvor er matkunnskapen til forbrukeren? Hvor er de kritiske spørsmålene?

Kaffen er laget av grønne bønner, og for å gå ned i vekt skal man erstatte den daglige kaffen med denne slankekaffen, og fortsette å spise som vanlig. Den skal rense og øke forbrenningen.

For godt til å være sant? Dessverre så tror jeg det…

Beklager, snarveien finnes ikke

De færreste liker å høre det, men det finnes ingen snarvei. Man kan ikke bli varig slank av å drikke slankekaffe, spise chili-tabletter eller drikke fettforbrennende te. Det kan godt hende man går ned i vekt i en periode, men for et varig vekttap er det bare er endring av livsstilsvaner over tid som gjelder.

Karoline Steenbuch Lied, Fagansvarlig kosthold og ernæring i Roede AS

Joda, hvis man går fra å drikke x-antall kaffe latter hver dag til å drikke seks kopper slankekaffe vil man selvsagt gå ned i vekt, men det har jo ikke noe direkte med kaffen å gjøre, men med et betydelig redusert inntak av melk og de kaloriene du sparer. Og hvis du begynner å bruke slankekaffe (eller chili-tabletter eller hva det nå er), så kan det hende – det kan være en ørliten sjans for at du gjør noen ubevisste eller bevisste endringer i kostholdet ditt for øvrig, siden du nå er på en sånn slags kur. Kanskje du bare blir bitt litt mer bevisst akkurat nå. Og hva er det da som egentlig forårsaker vektnedgangen….?

Følg den beste oppskriften

I Roede vet vi at oppskriften til redusert vekt og en slankere midje er et sunnere kosthold og mer fysisk aktivitet – over tid. På den måten vil man holde vekten – selv om vektreduksjonen er edruelig fra uke til uke. Dette er jo det stikk motsatte av slankeprodukter der man kan rase ned flere kilo på en uke. Forskning viser imidlertid at de som går fort ned i vekt ofte ender opp med en høyere gjennomsnittsvekt over tid enn de som spiser vanlig mat. Og da blir plutselig veien til ønsket vektmål enda lenger.

Hvorfor ty til raske slanketriks som gjør det vanskelig å leve et normalt liv, og som i tillegg koster mye penger, når du kan gå ned i vekt ved å spise normalt og ved å spise deg mett til hvert måltid – kun ved noen enkle justeringer i kosten?

Dette er et spørsmål jeg stiller meg omtrent hver dag. Markedet for ulike quick-fix løsninger er helt enormt. Vi har ikke tid, lyst, motivasjon eller vilje til å bruke tid på å gå ned i vekt. Vi er faktisk villig til å betale for å slippe (les: Coffee slender koster cirka kr. 160,- for 21 engangsposer, og man oppfordres til å drikke 3-6 kopper daglig. Chili tabletter er dyrere, ca kr. 260,-, og man skal ta to piller om dagen).

Jeg håper den neste trenden blir å bruke tid på å gå ned i vekt, og å erstatte alle slags dårlige vaner med gode, kloke, smarte og evigvarende valg.

Se blogg-innlegget: Unngå “slanketabbene” og få en kick-start på det nye året.

Les ogsåSmå grep stor forskjell

Før du setter i gang en prosess, sett deg noen mål, både hovedmål og delmål, og belønn deg selv underveis hver gang du når et mål. Det er motiverende og gjør at du vil fortsette reisen mot målet!

Hvis du vil lese mer om slankekaffe, er denne faktasjekken gjort av en klinisk ernæringsfysiolog verd å lese på Aftenposten.no.

Powered by Labrador CMS