Ja til brunost og yoghurt

For ikke lenge siden skrev jeg et innlegg der jeg “friskemeldte” polarbrød – i alle fall polarbrød av grov type. Mitt inntrykk er at det er mange foreldre som forbyr barna sine polarbrød fordi det er så “usunt”. Denne misforståelsen ville jeg rydde opp i.

Og nå er det mange som har sagt til meg: “Så fint, men hva med yoghurt og brunost?”. Dette er også matvarer som foreldre ikke tillater barna sine å spise, fordi de inneholder “alt for mye sukker”. Det finnes til og med barnehager som ikke serverer brunost og yoghurt – og syltetøy, på grunn av sukkerinnholdet.

Fint å tenke helse, men det går en grense

Jeg syns det er fint at både foreldre og barnehager bruker tid og krefter på mat, og er opptatt av at barna skal spise både sunt og næringsrikt, men som jeg skrev i polarbrød-saken, så er jeg ikke for noen totalforbud. Det blir for strengt, og det blir for mye pekefinger. Det ikke på den måten vi skal gi barna våre sunne matvaner som skal vare hele livet.

Det er mange barn som ikke får i seg nok mat, fordi de er kresne og sære i matveien. Er det ikke da bedre at de tar seg en yoghurt framfor ingenting? Eller en skive med brunost? Og selv om barnet har god appetitt, så er det ingen ting i veien for å spise litt yoghurt og brunost heller. I et ellers sunt og variert kosthold, så er det plass til litt av alt.

Vi må slutte å være så redde for sukker!

Foreldre bør heller tenke på hva de bør gi barna mer av, framfor å lage fikse ideer om hva de ikke skal servere.

Det mange glemmer er at sukkerinntaket til barna faktisk er på vei ned, ifølge Ungkost 3, som er den nyeste nasjonale kostholdsundersøkelsen blant barn og ungdom i Norge. Og det er ikke fordi de inntar mindre brunost, yoghurt – og syltetøy, men fordi de drikker mindre brus og saft enn før.

Nå sier jeg ikke at barn MÅ spise brunost og yoghurt, de kan faktisk klare seg uten. Men da er det viktig at barnet får i seg andre meieriproduktet, slik at kalsiumbehovet blir dekket. Og så er det viktig at barnet spiser hvit fisk, for å dekke behovet for jod. Jod er blant annet viktig for utviklingen av hjernen til barn.

Les også: Får du for lite kalsium?

Mitt tips er å tilby barna både yoghurt og brunost. Velg gjerne yoghurten med mindre sukker i. Det går også helt fint å servere en blings eller to med brunost daglig – på grovt brød. En brødskive med 20 g brunost Junior dekker for eksempel ca 30 % av daglig anbefalt inntak av jod, og ca 15 % av anbefalt inntak av kalsium. Når man skal velge syltetøy, velg den med høyest innhold av bær.

Og så syns jeg heller vi bør fokusere på å få i barna mer frukt og grønt og fisk, som de spiser for lite av. Dette er langt mer alvorlig problem! Kostvaner etableres tidlig i barndommen. Derfor er det viktig at barn utvikler et sunt og balansert kosthold som bidrar til god helse, gode matvaner og matglede fra starten av.

Les også: Kamuflerte grønnsaker i mat

Det tror jeg er mye lettere å få til gjennom å servere masse god JA-mat, framfor å lage egne oppfatninger og tanker og forbud på NEI-mat (som egentlig ikke er NEI-mat…!).

Yoghurt og brunost er dessuten gode proteinkilder. Og enda viktigere, så er begge disse viktige kilder til jod. Nyere undersøkelser viser at mange får i seg for lite av dette sporstoffet, som er så viktig for oss.

Les også: Får du for lite jod?

Powered by Labrador CMS