Kaloritelling – elsket og hatet

Hvis det er noe vi i Grete Roede både er kjent for og blir kritisert for, så er det kaloritellingen og kostregistreringen. Så hvorfor i all verden holder vi på med det?

Som ung ernæringsfysiolog kom jeg inn i Grete Roede, og en ting jeg skulle endre, var dette med den kaloritellingen. Nå har jeg jobbet her i 13 år og vi teller fortsatt kalorier. Grunnen er enkel, jeg har skjønt hvilken verdi det har å gjøre en kostregistrering og få oversikt over eget energiinntak når man vil ned i vekt.

På våre kurs gjør vi en personlig energiberegning og på bakgrunn av den gir vi en menyanbefaling som vil gi hver enkelt deltaker et passe energiunderskudd. For å vite om man spiser omtrent som anbefalt, er det faktisk helt nødvendig å registrere. Vår erfaring er at de som ikke registrerer ofte ender opp med å spise alt for lite. Etter noen uker med for lite mat er resultatet ofte at man sprekker, spiser masse, føler seg mislykket og motivasjonen går rett i bakken.

Gir mange nyttige svar

Når du bruker gramvekten får du hjelp til å innarbeide et nytt øyemål

God læring

Kostregistrering vil lære deg hvor mye om hva som er smarte matvarevalg og hva som er mindre smart. Du vil få hjelp til å innarbeide et nytt øyemål for egne porsjonsstørrelser, og du vil få motivasjon til både å holde deg til dine tilmålte porsjoner og ikke minst til å hoppe over fristelsene. Det siste er faktisk godt dokumentert, at når man registrerer så dropper man «den kaloribomben» for man vil ikke ha den med i registreringen.

Større vekttap med registrering

Forskning har faktisk vist at deltakere som gjennomførte kostregistreringen doblet sitt vekttap på Roede-kurs, sammenlignet med de som ikke registrerte. Registrering gir økt bevissthet og mye læring.

God klem fra Kari

Tar du jobben med å registrere det du spiser i en periode, får du hjelp til å spise passe mye. Du får oversikt over antall måltider du spiser, om du er flink til å variere kostholdet ditt og hvor god du er på å spise viktige matvarer som frukt, grønnsaker, grove kornvarer og fisk. Du får kanskje også en AHA på hvor mye «ekstra» det blir – altså hvor mange kosemerker du bruker. Gjør du registreringen i Roede-klubben, får du alt sammen oppsummert i en motiverende kostholdsscore.

Powered by Labrador CMS