Kampen for og mot den sunne maten
Sist uke la helsemyndighetene frem sin årlige rapport over utvikling i norsk kosthold. Denne viser at mye går rette veien, men fortsatt får vi i oss for mye salt, mettet fett og sukker. Dette vil myndighetene gjøre noe med.
Matbransjen og helsemyndighetene har allerede i flere år samarbeidet for å få ned saltforbruket i befolkningen, nå inngår de også en intensjonsavtale om å få ned forbruket av sukker og mettet fett. I sum skal dette gjøre det enklere for forbrukere å ta sunnere valg. Dette er jo musikk i ørene for en ernæringsfysiolog. Kanskje er det slike tiltak som kan bidra til at alle – også de som i utgangspunktet ikke er opptatt av å spise sunt – kan bli litt sunnere.
I følge Helse- og omsorgsdepartementet skal inntaket av tilsatt sukker i maten reduseres med 12,5 prosent på fem år. Saltinntaket skal reduseres med 20 prosent, og mengden mettet fett skal ned hele 7 prosent det kommende året og på sikt reduseres med 29 prosent.
Dette er gode og viktige virkemidler når vi vet at usunt kosthold og overvekt er to av de viktigste risikofaktoren for utvikling av hjerte- og karsykdommer, diabetes, kreft og kols. Altså de store livsstilssykdommene som står for rundt 80 prosent av alle dødsfall i Norge i dag.
Et stykke vei å gå
Vi må imidlertid erkjenne at det er et stykke vei å gå for å få alle krefter til å trekke i den sunne retning. Dagligvarekjedene utsetter oss stadig vekk for “gode tilbud” det kan være vanskelig å gå forbi. Det være seg billig ribbe til jul, godteri til påske eller iskrem om sommeren. Bensinstasjonene frister med tre boller for prisen av to, og prisbevisste nordmenn fyller gladelig tanken med søt gjærbakst – smaksatt med favorittsjokoladen. Og sånn holder vi på…
Fortsatt er det du og jeg som må ta hovedansvaret for de sunne valgene og for egen helse. Det er vi som må styre unna de “gode tilbudene” og det er vi som må skaffe oss kunnskapen vi trenger for å velge matvarer med mindre mettet fett og for å begrense saltinntaket. Det er vi som må motstå søtsuget og begrense de søte gledene.
Selv synes jeg det er en god strategi å heller tenke på alt jeg kan og bør spise. Ha fokus på at jeg skal spise mine fem om dagen av frukt og grønnsaker, at jeg skal velge de grove brød og kornvarene, at jeg skal få i meg nok fisk og så videre. På den måten blir det mindre plass til alt det usunne.
Med ønske om et godt og sunt nytt år!
Beste hilsen Kari