Leger snakker ikke om overvekt

I en undersøkelse gjort blant våre deltakere med BMI over 30, altså fedme, viste at kun halvparten av pasientene snakket med legen sin om vekt, og av disse var det hele 85 % som selv tok initiativ til samtalen, legen tok altså kun opp pasientens overvekt i 15 prosent av tilfellene.

I dag var Jeanette Roede på God Morgen Norge, sammen med allmennlege Torkil Færø. Bakgrunnen for dette er kronikken hans på NRK.no, der han sier at feige leger dreper pasienter, fordi de ikke tør å snakke med pasientene sine om overvekt. I kronikken sier han også at leger må slutte å være snille og hyggelige, og si ifra om farlig overvekt. Jobben deres er jo å redde liv!

Les også vår kronikk i Dagens Medisin: Legen trenger ikke se en annen vei!

Samtidig innrømmer Færø på God Morgen Norge at han selv også har unngått å snakke med sine pasienter om overvekt, fordi det er et vanskelig tema. – Det er ubehagelig og de føler seg kanskje såret. Du vet aldri hvem som tar det ille opp og hvem som ikke gjør det. Det kommer ofte lite ut av det, erkjenner han. Men han har allerede begynt å gjøre noe med dette, fortsetter han.

Mange vil snakke om dette
Så bra, tenker vi! For våre undersøkelser viser at halvparten av de som ikke snakker med legen sin om overvekt, ønsket at legen skulle ha tatt det opp med dem. På spørsmål om hvorfor de ikke tar opp tema overvekt med legen sin, svarer flesteparten av de spurte: «Jeg tror ikke jeg kan få hjelp av fastlegen min». Andre sier de synes det er vanskelig å snakke med legen om vekten sin, at legen virker lite interessert og at det virker som legen ikke har tid.

Under innslaget på God Morgen Norge, sender en seer inn en melding på TV som støtter våre funn: “Det er greit at leger si ifra om fedme. MEN da bør de si ifra på en anstendig måte, og ikke bare slenge ut at det bare er å gå hjem og slanke seg!”

Medisiner, enkleste utvei
Men dessverre så er realiteten en annen, slik Færø utdyper videre i kronikken sin: “Vi ønsker å være hyggelige og velger ofte den enkleste utveien, som er medisiner som demper skadevirkningene av overvekten og stillesittingen”.

Pasientene får altså dekket medisiner som behandler symptomene, men får ikke dekket noe av kostnadene for å gjøre noe med overvekten, som ofte er den bakenforliggende årsaken. Er dette rimelig?

Vår undersøkelse viser også at de fleste overvektige pasienter ikke får konkrete råd eller henvisning til noen som kan hjelpe. Når vi vet at endring tar tid og er lettere sammen med andre, og at legers hverdager er svært travle, er det viktig at leger kan henvise til noen som kan hjelpe.

Dele ut informasjon
Så hva er løsningen? – Bør ikke legene få en brosjyre, spør programlederen på God Morgen Norge.

Det tenker Færø er en god ide, i tillegg til andre tiltak. For nå har jo ikke legene noe de kan gi til pasientene sine med konkrete råd om hvordan de kan gå ned i vekt.

Vi i Grete Roede vet at de ønsker denne informasjonen! Og så tror vi at leger ikke bør være så redde for å ta opp temaet som det de er.

– Vi har deltakere på våre kurs som er blitt sendt til oss av helsepersonell. De har fått “kniven på strupen” og råd om å gå ned i vekt. De er kjempetakknemlige for at noen har tatt tak. Det er en måte å bli sett på, å bli tatt på alvor, sier Jeanette.

Vi tror at det blir lettere for legene å henvise pasientene når de har noe å vise frem, som gir gode råd med anbefalte og godkjente tilbud innen livsstilsendring.

20 ekstra kilo
I Norge i dag har 1 av 4 voksne BMI over 30. For en normalvektig person på 1.80 vil det si å veie 20 kilo ekstra. Det er tungt! Barna til disse overvektige viser ofte også tegn til å være på vei i samme retning. Men så er det altså blitt tabu å snakke om dette.

Færø håper å se en endring, og sier det må bygges opp et system og en helhetlig plan for dette.

Det støtter vi, så hvem vet, kanskje neste gang du er på et legekontor finner du en Roede-flyer du kan ta med deg hjem, som gir inspirasjon og motivasjon til en lettere og sunnere hverdag?

I undersøkelsen vår svarer en av våre kursdeltakere: På legetimen i dag ble fastlegen min veldig imponert over min livsstilsendring. Så imponert at han ba meg kutte ut blodtrykksmedisinen. Fortsetter jeg denne reisen forsvinner diabetestablettene også.

 Vær ærlig, det kan gi et nytt liv!

Powered by Labrador CMS