Lurt av matvareindustrien?

Har du tenkt over at noen matvarer trigger lysten på mer mat fremfor å gi metthet? Flere og flere matvarer inneholder lag på lag med søtt, salt og fett –Sukker og fett med søtt på toppen!

Matvareindustrien har skjønt det; jo flere smaker som kombineres i samme matvare, jo mer eksplosiv smaksopplevelse – og jo mer vil vi hige etter matvaren. Når mange forskjellige smaksløker trigges samtidig vil hjernens belønningssenter respondere sterkere. Fra tidenes morgen var fett og sukker fra frukt og bær viktige energigivende næringsstoffer for å overleve. Men dette var matvarer det var vanskelig å få tak i og vi utviklet derfor biologiske mekanismer som belønnet oss når vi fant slik mat. Dyrestudier viser at de er villige til å jobbe hardere for å skaffe seg den søte og fete maten enn den mindre smakfulle og søte.

Kombinasjonen av søtt, salt og fett gjør det enda vanskeligere å stoppe, enn om vi for eksempel spiser «vanlig sjokolade som bare er søt og fet. Snickers er et genialt eksempel på en matvare som har en perfekt kombinasjon av søtt, salt og fett. Sukkeret løser seg opp, fettet smelter og karamellen «plukker opp» nøttene sånn at alt blandes til en smakfull masse som samtidig er lett å svelge. Saltet forsterker smakene og hindrer at det smaker for mye søtt.

Kombinasjonen av søtt, salt og fett sammen med kombinasjonen av ulike konsistenser gjør at vi ønsker enda en bit – og enda en….

Smash som også har en slik blanding av søtt, salt og fett kombinert med ulike konsistenser, sier det jo selv i egen reklame: “You eat – and you eat – and you eat”.

Noen typer ferdigmat virker designet for å få oss til å elske den og kjøpe den om og om igjen. Det er en kamp om våre matpenger og en kamp om våre mager. Mel, sukker og fett er blant de billigste råvarene, og er dermed egnet for å lage billig mat som gir god fortjeneste.

Leser du på varedeklarasjonen på en ferdigpizza, ser du at sukker, salt og krydder nevnes flere ganger. I tillegg er omtrent ¼ del av innholdet ost, en matvare med mye fett og dermed en god smaksbærer. Under osten finner du salami og som om ikke det er fett nok har de lært oss å putte enda mer fett oppå pizzaen i form av rømmedip. Altså fett på fett på fett.

Mye av den industrifremstilte maten har dessuten en myk konsistens som gjør den mer lettspist enn mat av mer rene råvarer. Det finnes forskning som viser at amerikanerne pleide å tygge maten 25 ganger før de svelget den, mens det i dag holder å tygge den 10 ganger. Jo mer lettspist maten er jo lettere er det å overspise før metthetssignalene har mulighet til å slå inn.

Det har aldri vært enklere for menneskene å skaffe seg kalorier via maten enn hva det er i dag. Det er lett å få i seg mange kalorier uten å måtte tygge mye. Er vi ikke bevisste på de valgene vi gjør, blir vi lurt til å spise mer enn vi trenger. Håper dette lille blogginnlegget kan få deg – og mange med deg – til å ta de gode valgene.

Hilsen fra meg – Kari og ernæringsfysiolog – og søtmons!

noe som gjør maten uimotståelig. Bruker matvareindustrien denne kunnskapen bevisst for å få oss til å spise mer?

Vi kan ikke stoppe matvareindustrien i å utvikle usunne matvarer, men med mer kunnskap kan vi bli mer bevisst egne valg. Vi ønsker jo ikke å bli lurt til å spise mer enn vi faktisk trenger.

Powered by Labrador CMS