Overvekt og fedme er risikofaktorer for 12 typer kreft

World Cancer Research Fund (WCRF) la nylig fram en stor internasjonal rapport som viser at hele tolv ulike kreftformer knyttes til overvekt, som er fem flere enn da forrige rapport ble utgitt for ti år siden. Fedme er med andre ord en større årsak til kreft enn man tidligere har trodd. Den siste forskningen inkluderer 51 millioner mennesker, og 3,5 millioner av disse fikk en kreftdiagnose. I Norge får en av tre kreft.

Kosthold spiller nøkkelrolle

På bakgrunn av rapporten har American Institute for Cancer Research  gitt ut ti anbefalinger for hvordan man kan unngå kreft. Under disse anbefalingene inngår faktorer som har med kosthold å gjøre i hele seks av anbefalingene. Disse er:

  • Hold en sunn vekt
  • Spis rikelig med fullkorn, frukt, grønnsaker og belgfrukter
  • Begrens inntaket av fast food og mat med mye fett, stivelse og sukker
  • Begrens inntaket av rødt kjøtt og prosessert mat
  • Velg vann som tørstedrikk
  • Begrens alkoholinntaket
  • Dekk næringsstoffbehovet gjennom kosten, ikke gjennom vitamintilskudd

I tillegg anbefales det å være fysisk aktiv, å amme samt å komme i gang med disse anbefalingene etter å ha fått en kreftdiagnose.

Det aller viktiste er altså å gjøre endringer i kostholdet sitt. Når det kommer til vektreduksjon, vet vi at kosthold tar 70 prosent og trening tar 30 prosent. Det er mye lettere å kutte kalorier enn å forbrenne dem. Eller, det er mye lettere ikke å spise to brødskiver enn å trene moderat i en time hver dag. Det er nesten umulig å få til en vektreduksjon kun ved å være fysisk aktiv.

Klarer ikke være fysisk aktive

Hvorfor skal man vente med ta tak til neste uke, når mange egentlig burde tatt tak for flere måneder og år siden?

Hos mange overvektige vil den tunge kroppen begrense dem i deres evne til å være fysisk aktiv, og de har heller ingen treningslyst. For dem er det spesielt viktig å komme i gang med kostholdsendringer, så kan de komme i gang med treningen etter hvert som vekten går ned. Videre er det godt dokumentert at det å endre levevaner er lettere å gjøre sammen med andre, i samme situasjon.

Ikke utsett til i morgen, det du kan gjøre i dag. Det passer sjelden å sette i gang med en livsstilsendring, men det er ikke et godt alternativ å utsette det til neste uke. De fleste vet da hvor dette ender.

Powered by Labrador CMS