Går ikke ned i vekt med aktivitetsmålere

Overskriften er konklusjonen i en ny studie som har sett på hvor mange kilo personer som gikk med aktivitetsmålere klarte å gå ned. Jeg tror ikke vi skal

la oss skremme og kaste klokken av den grunn! Jeg har fortsatt trua på den.

Aktivitetsmålere er i vinden som aldri før. I tillegg til å vise klokken, viser denne måleren også hvor aktiv du er, hvor mange skritt du går, kaloriforbruk osv. Armbåndet er rett og slett ment til å få deg på beina. Men aktivitetsmålerne vil ikke hjelpe deg ned i vekt – faktisk kan du gå ned mer i vekt uten dem, konkluderer forfatterne av en ny amerikansk studie.

Som bruker av aktivitetsmåler, må jeg si meg både enig og uenig i konklusjonen deres.

To grupper, en uten aktivitetsmåler

Først litt om studien. 500 unge overvektige menn og kvinner mellom 18-35 år var med i studien. Ved studiestart ble de veid og deres helse og fysikk ble vurdert. I seks måneder fulgte studiedeltakerne en lavkaloridiett, som skulle sørge for et moderat vekttap. De var også oppfordret til å bevege mer på seg og være fysisk aktive i inntil 100 minutter per uke.

Etter seks måneder hadde alle deltakerne gått ned i vekt. Men det er først nå eksperimentet begynte. For da ble gruppen delt i to. En gruppe skulle registrere all fysisk aktivitet på en nettside. Den andre gruppen fikk hver sin aktivitetsmåler som skulle logge aktivitet og kaloriinntak, og gi tilbakemelding om de hadde nådd sitt daglige aktivitetsmål osv. Dette gjorde de i 18 måneder.

Forskerne var sikre på at gruppen med aktivitetsmålere ville trene mer og gå ned mest i vekt.

De uten aktivitetsmåler gikk ned mest

Men: Etter totalt 2 år var de fleste i begge grupper noe slankere enn da studien startet. De som ikke hadde gått med aktivitetsmåler var omkring seks kilo lettere etter to år, mens gruppen som hadde gått med aktivitetsmåler hadde imidlertid kun gått ned i underkant av fire kilo i gjennomsnitt.

En forklaring kan være at de som brukte aktivtetsmålere ble så inspirert til å være fysisk aktive at de trente mer, fikk økt appetitt og endte med å overspise. Dataene fra aktivitetsmålerne viser imidlertid noe annet: For de som gikk med aktivitetsmålere trente faktisk mindre enn de som ikke brukte en slik klokke.

De med målere trente mindre

Helse handler jo ikke bare om å gå ned i vekt. Det handler om økt overskudd, bedre humør og bedre søvn, og selv om man noen dager gir opp på grunn av et dårlig aktivitetsmål, tror jeg likevel måleren de aller fleste dager vil være en god venn å ha med seg på veien til en forbedret livsstil!

Forskerne bak studien tror det er to grunner til studieresultatene deres: 1) Aktivitetsmålerne ga deltakerne mindre motivasjon til å bevege på seg. Hvis en deltaker for eksempel innså at han/hun ikke ville oppnå sitt daglige aktivitetsmål ga vedkommende bare opp. Dette vil jo da også føre til et lavt kaloriforbruk og på sikt kan jo da vekten gå opp. 2) Deltakerne som gikk med måler kan ha fokusert så mye på teknologien at de glemte å følge med på vanene sine og atferden sin, som kan ha resultert i et økt matinntak.

Selv om jeg leser dette, og kan kjenne meg igjen i “æsj, idag oppnår jeg bare 40 prosent av mitt daglige aktivitetsmål, så nå kan jeg like gjerne bare legge meg på sofaen”, vil jeg likevel ikke slutte å bruke aktivitetsmåleren min. For de aller fleste dager tenker jeg motsatt: “Nå er der bare 20 % til jeg oppnår dagens aktivitetsmål, hva kan jeg gjøre for å nå dette?!”. Og de dagene jeg trener er det utrolig motiverende å komme opp i mange hundre prosent av mitt daglige aktivitetsmål. Denne godfølelsen lenge også!

Helse er ikke bare vekt

Og så syns jeg det er viktig å tenke at du kan oppnå en rekke andre helsegevinster med å bruke en aktivitetsmåler enn å gå ned i vekt.

Heldigvis har ikke forskerne satt to streker under konklusjonen deres. De oppfordrer til flere studier som kan se på denne sammenhengen.

Er du blant dem som kjenner deg igjen i studieresultatene? Hva med å lage en konkurranse med en kamerat som også har samme type klokke? Hvem ligger høyest på oppnådd aktivitetsmål i løpet av en uke?”

Har du ingen aktivitetsmåler? Ønsker du å sjekke hvor aktiv du er, så tilbyr vi ulike varianter av aktivitetsmålere og pulsklokker i Roede-butikken.

Powered by Labrador CMS