Hverdagsaktivitet og trening

Det er utelukkende positive effekter for hele kroppen med aktivitet og trening. Til og med hjernen blir belønnet! Her er noen grunner til å øke fokuset på mer aktivitet og mer trening uansett om du er inaktiv i dag, trener litt eller mye.

Dette skjer i kroppen

Fysisk aktivtet er bra for kropp og sjel. Både hjerte, muskulatur og hodet får en positiv effekt. De fleste kjenner godt til de fysiske effektene av aktivitet både i form av stabilisering og oppbygging av muskulatur, men også effekten på hjerte og lunger. Fysisk aktivitet har også effekt på det hormonelle systemet. Insulinet virker bedre, noe som betyr en mer stabil blodsukkerregulering.

10.0000 skritt om dagen for å få god helseeffekt!
10.0000 skritt om dagen for å få god helseeffekt!

I tillegg vil sult- og metthetshormonet virke bedre. Du får en økt forbrenning, bevarer og/eller bygger muskelmassen og med tiden får du rett og slett en sunnere kroppssammensetning. Særlig vil du oppleve at fettet rundt midjen krymper.

Kryssord er bra for å holde hjernen i gang, men fysisk aktivitet er enda bedre!

Den effekten som kanskje ikke er så kjent er den psykiske effekten av aktivitet. Vi blir gladere, får mer selvtillit og blir mer robuste i egne liv. I tillegg er det vist at fysisk aktivitet har god effekt på moderat depresjon og angst. I tillegg ser det ut til at jevnlig aktivitet kan forebygge demens.

Tenk enkelt og aktivitet i alt du gjør!

Makspuls eller rolig gange?

Mange som sliter med å komme i gang har en tanke om at trening må gjennomføres sånn eller slik for at det skal være en effekt. Det resulterer kanskje i at mange dropper å gjøre noe som helst i tro om at lavintensiv trening ikke har noe for seg. Senk kravene og begynn der du er og dropp å sammenlikne deg med andre. Er du helt utrent vil en gåtur 30 minutter, et par ganger i uken, gi en effekt sammenliknet om du ligger på sofaen.


Hverdagsaktivitet gir stor helsegevinst

Bare det å stå eller å gjøre husarbeid i en halvtime istedenfor å sitte i ro, gir en redusert risiko for å få hjerte- og karsykdom.

10.000 skritt om dagen – tilsvarer omtrent åtte kilometer eller 1 time og 40 minutters gange.

Trening gir enda bedre helsegevinst

Det forsterker de samme positive effektene av aktivitet, men i enda større grad, rett og slett fordi du får bedre kondisjon. Bedre kondisjon fyrer opp alle de positive effektene av trening.

Ikke vær for ambisiøs i starten, men øk mengde, intensitet og hyppighet etterhvert og i eget tempo. Det er synd å begynne for hardt, for så å droppe ut etter noen få uker. Finn en aktivitet du liker, da er det enklere å holde på vanen utover noen få uker eller måneder.

Er vi like aktive som vi tror vi er?

Vi overvurderer oss selv når det gjelder hvor mye tid  vi bruker på til aktivitet og trening med 50%. Det betyr at vi er for optimistiske i våre antakelser når det gjelder egen innsats. Dersom vi i dag ikke bevisst går inn for å være aktive nok og nærmest har en konkret plan for det, er det vanskelig å nå målet om 10.000 skritt per dag (målet WHO har satt for minimum daglig aktivitet).

Se for eksempel på det å gjøre husarbeid før og nå. Hadde vi satt en aktivitetsmåler på en husmor på 60-70-tallet ville vi fort sett både 20.000 og 30.000 skritt i løpet av en dag. I dag har vi (heldigvis) både vaskemaskiner, oppvaskmaskiner og selvgående støvsugere. Vi har biler og kjører overalt. Gjør vi ikke en bevisst innsats for å øke aktiviteten vår, vil vi nok ende opp med bare 3-5.000 skritt per dag. Altså kun halvparten av det vi bør gjøre i løpet av en dag!

Her er noen lavterskel-tips som øker hverdagsaktiviteten og gir stor effekt når du greier å lage en vane av dem:

  • Gå mens du snakker i telefonen
  • Ta alltid trappen istedenfor heisen (når du kjenner det i bena gir det en helsegevinst)
  • Ta initiativ til gå-møter på jobben, det gir skjerpet hjerne og økt kreativitet
  • Ha et par gode joggesko stående under pulten på jobben, og gå en rask, liten tur i lunsjpausen
  • Ha gym-matten liggende foran TVen, så husker du å ta noen øvelser mens du ser på TV
  • Bestem deg for å ta en treningsøkt eller gåtur
  • Ta på deg treningstøy fra morgenen eller ettermiddagen etter jobb. Du vil neppe ta det av igjen!

Gjør treningen hjemme?

Visste du at du også enkelt kan gjøre treningen hjemme i ro og fred. I Roede-appen finner du over 200 treningsfilmer og programmer av høy kvalitet fra Webtrening.no som du kan følge, helt ut fra ditt nivå. Du betaler kun 49,- ekstra per måned.

Alle monner drar. Den viktigste treningen er uansett den du gjennomfører!

Vi heier på deg!

Powered by Labrador CMS