Mer friluftsliv

Sommeren er tiden for utflukter. Mange trekkes forståelig nok til vann og strand, men hva med å ta deler av ferien i skogen eller på fjellet? En mer aktiv

ferie!

Friluftsliv er noe av det beste du kan bruke tiden din på!

Ved å bruke noe av ferien på aktiviteter som turer, bading, sykling, roing eller padling vil du styrke både kropp og sjel. Den stillheten som er i skog, mark eller fjell er uunnvurdelig og noe alle bør oppleve en gang i blant for å få sjelefred. Nyt lyden av fuglekvitter, små steiner som flytter på seg, bekken som sildrer eller mosen du treffer når du går på den.

Del friluftslivet med venner

I Norge har vi heldigvis et varierende klima som gir deg ulike opplevelser alt ettersom hvilken årstid det er. Utnytt variasjonen i sommer og høst, og la deg fascinere av de ulike farger, lufttyper og lukter det kan være i samme terreng. Naturopplevelser skaper engasjement som er verdt å dele med andre.

Ta med deg famile, venner eller kjæreste på tur. For barnas del er det kanskje enda morsommere å ha med seg noen andre barn og det er spesielt morsomt å se hvor mye lengre de orker å gå sammen! Dere kan bo i telt eller sove ute i friluft- så i tillegg til gode opplevelser er det god økonomi en slik ferie også. Er du av typen som ikke er så glad i teltlivet, så finnes det mange flotte hytter og overnattingssteder flere steder, særlig på fjellet.

Det kan være lurt å fylle på med noe som gir energi, men som holder deg relativt jevn i blodsukker over en periode.

Ikke stress, men nyt

Pulled kylling med mangosalsa og tortillalefse.
Dette trenger du til 4 porsjoner

300 g kyllinglår, rå
2 ss ketchup
½ ts paprikapulver
½ ss soyasaus
½ ss honning
¼ ts salt


Mangosalsa


½ stk mango
½ stk agurk
1 stk vårløk
¼ stk chili
¼ bunt koriander
¼ stk sitron

Tilbehør


60 g tortilla, wraps fullkorn, toro
200 g hjertesalatette trenger du til 4 porsjoner

Slik gjør du
Sett ovnen på 220 °C varmluft. Bland sammen krydder, salt, ketsjup, soya, honning og salt. Gni kyllinglårene inn med marinaden og legg dem i en ildfast form. Sett formen i ovnen og bak i omtrent 30-35 minutter, kyllingen er gjennomstekt. La kyllingen hvile i 5 minutter før du tar av skinnet og renser kjøttet fra beinet med gaffel. Server kjøttet med marinaden ved siden av. Kutt mango og agurk i biter, finhakk vårløk og chili, og grovhakk koriander. Bland det sammen i en skål og smak til med lime, salt og evt Tabasco.Skyll hjertesalaten i kaldt vann og tørk den på et kjøkkenpapir. Kutt eller riv i mindre biter og ha over i en salatbolle. Ha tortillalefsene i aluminiumsfolie og varm dem i ovnen i 5–6 minutter. Evt kan du varme opp tortillalefsene i mikrobølgeovnen. Server pulled kyllinglår i tortillalefse med hjertesalat, mangosalsa, ristede frømiks og resten av marinaden.
Tips: Pakk lefsene inn i aluminiumsfolie hvis du skal på tur!
Her finner du flere andre gode og spennende wraps oppskrifter.
Energibarer som turmat
Ønsker du en sunn müslibar kan vi anbefale vår hjemmelagde müslibar med tranebær. Havregryn og frø gjør denne baren til et mettende mellommåltid.

Müslibar med tranebær.
Dette trenger du til 16 barer

300 g havregryn
1 dl sesamfrø
½ dl solsikkefrø
½ dl linfrø
2 dl tranebær
4 ss flytende honning
3 ss olje
½ dl appelsinsaft
2 dl vann
1 ts kanel
½ ts salt

Slik gjør du
Kok opp vann, honning, appelsinsaft, olje, salt og kanel i en gryte. Bland inn havregryn, sesamfrø, solsikkefrø og tranebær, og bland godt. La alt stå på svak varme i 10 minutter til alt virker tykt og seigt. Det er viktig at alt blir godt oppvarmet i gryten før massen legges i form. Ha müslimassen over i en bakepapirkledd brødform. La formen stå i romtemperatur for avkjøling.Når massen er stivnet skjæres den i staver (16 biter).  Oppbevar barene i kjøleskap!
Da er det bare å legge ut på tur i sommer og i høst.
Du vil ikke angre, men leve lenge på opplevelsene og roen friluft bærer med seg!
Pulled kylling med mangosalsa og tortillalefse. Dette trenger du til 4 porsjoner 300 g kyllinglår, rå 2 ss ketchup ½ ts paprikapulver ½ ss soyasaus ½ ss honning ¼ ts salt Mangosalsa ½ stk mango ½ stk agurk 1 stk vårløk ¼ stk chili ¼ bunt koriander ¼ stk sitron Tilbehør 60 g tortilla, wraps fullkorn, toro 200 g hjertesalatette trenger du til 4 porsjoner Slik gjør du Sett ovnen på 220 °C varmluft. Bland sammen krydder, salt, ketsjup, soya, honning og salt. Gni kyllinglårene inn med marinaden og legg dem i en ildfast form. Sett formen i ovnen og bak i omtrent 30-35 minutter, kyllingen er gjennomstekt. La kyllingen hvile i 5 minutter før du tar av skinnet og renser kjøttet fra beinet med gaffel. Server kjøttet med marinaden ved siden av. Kutt mango og agurk i biter, finhakk vårløk og chili, og grovhakk koriander. Bland det sammen i en skål og smak til med lime, salt og evt Tabasco.Skyll hjertesalaten i kaldt vann og tørk den på et kjøkkenpapir. Kutt eller riv i mindre biter og ha over i en salatbolle. Ha tortillalefsene i aluminiumsfolie og varm dem i ovnen i 5–6 minutter. Evt kan du varme opp tortillalefsene i mikrobølgeovnen. Server pulled kyllinglår i tortillalefse med hjertesalat, mangosalsa, ristede frømiks og resten av marinaden. Tips: Pakk lefsene inn i aluminiumsfolie hvis du skal på tur! Her finner du flere andre gode og spennende wraps oppskrifter. Energibarer som turmat Ønsker du en sunn müslibar kan vi anbefale vår hjemmelagde müslibar med tranebær. Havregryn og frø gjør denne baren til et mettende mellommåltid. Müslibar med tranebær. Dette trenger du til 16 barer 300 g havregryn 1 dl sesamfrø ½ dl solsikkefrø ½ dl linfrø 2 dl tranebær 4 ss flytende honning 3 ss olje ½ dl appelsinsaft 2 dl vann 1 ts kanel ½ ts salt Slik gjør du Kok opp vann, honning, appelsinsaft, olje, salt og kanel i en gryte. Bland inn havregryn, sesamfrø, solsikkefrø og tranebær, og bland godt. La alt stå på svak varme i 10 minutter til alt virker tykt og seigt. Det er viktig at alt blir godt oppvarmet i gryten før massen legges i form. Ha müslimassen over i en bakepapirkledd brødform. La formen stå i romtemperatur for avkjøling.Når massen er stivnet skjæres den i staver (16 biter).  Oppbevar barene i kjøleskap! Da er det bare å legge ut på tur i sommer og i høst. Du vil ikke angre, men leve lenge på opplevelsene og roen friluft bærer med seg!

Det er ikke nødvendig å stresse på tur, men bruke god tid alt ettersom hva målet med turen er. Dersom dere skal nå en fjelltopp er det kanskje greit med et jevnt driv slik at dere faktisk rekker toppen før kvelden siver innover. Er du på tur med barn er det kanskje en idè å tenke over ulike motivasjonsfaktorer i peridoder  hvor de er litt lei. Dette kan være en morsom historie, finne de store steinene, leker gjemsel bak trær eller en liten “godbit” som en liten neve nøtter, en liten rute sjokolade eller frukt og bær.

Mat på tur – tips til turmat

Matpakke smaker ekstra godt på tur. Det er en fantastisk følelese å finne den perfekte rasteplassen i skogen eller på fjellet etter å ha vært ute over en lang periode. Påfyll er viktig for å holde humøret og overskuddet oppe, slik at turen kan fortsette videre. Er turen en dagstur kan det være smart med litt påfyll underveis, for eksempel med nøtter, frukt eller barer samt et litt større måltid en gang eller to på veien.

Deilig wraps på tur

Wraps som turmat går fort å lage og kan fint lages kvelden før for å spare tid. Bruk grove varianter så får du i deg mer kostfiber som gjør at du holder deg lengre mett.

Powered by Labrador CMS