De fleste burde spise mindre salt

Vet du at en gjennomsnittlig nordmann får i seg dobbelt så mye salt som anbefalt? Julebordssesongen står for tur, og den inneholder ofte mye salt mat. Da kan det fint med noen gode råd! 

Publisert Sist oppdatert

Rådet er å spise under 5 gram om dagen, mens vi får i oss rundt 10 gram salt.

Dette gjør ikke godt for kroppen. Spiser du for mye salt, øker risikoen for hjerte- og karsykdom. Det er fordi et høyt saltinntak øker risikoen for høyt blodtrykk. Personer med høyt blodtrykk blir derfor rådet til å kutte ned på saltinntaket. Man ser også en økt risiko for å få kreft i magesekken ved for høyt saltinntak.

Det skumle er at man ikke alltid er klar over eget saltinntak. Visste du for eksempel at brød er en stor kilde til salt? Det er fordi brødet i butikken inneholder en del salt, selv om produsentene har blitt flinke til å kutte ned på mengden salt i brød. Andre kilder som er rike på salt, er bearbeidet mat. Denne typen mat øker i tillegg risikoen for kreft i tykk- og endetarm.

Bli medlem i Roede og lær mye mer om kosthold! 

Kutt ned på ferdigmat

Et av de viktigste tiltakene for å redusere saltinntaket, er å kutte ned på industribearbeidet mat da disse kan inneholde mye salt. Det betyr at de som spiser mye pølser og pizza og andre ferdigretter, kan få i seg mye salt. Sjekk saltinnholdet i de matvarene du bruker ofte! Et godt råd er å lage mer av maten selv, for da har du full kontroll på saltinnholdet. 

Husk også at mange av krydderne du bruker til matlaging inneholder mye salt. Visste du for eksempel at det krydderet det er mest av i sitronpepper, er salt?

Men litt salt er viktig!

Brød er en stor kilde til salt i nordmenns kosthold fordi vi spiser mye av det. Det beste er å lage brødet selv, da har du full kontroll på saltinnholdet.
Brød er en stor kilde til salt i nordmenns kosthold fordi vi spiser mye av det. Det beste er å lage brødet selv, da har du full kontroll på saltinnholdet.

Så er det viktig ikke å bli helt uvenn med salt, for kroppen trenger litt salt! Natrium er viktig for en rekke funksjoner i kroppen vår, blant annet fordi det bidrar til å regulere væskebalansen og stabiliserer nervesystemet.

Flere tips til hvordan kutte ned på saltinntaket

  • Velg Nøkkelhullsmerket brød, det inneholder mindre salt. Baker du selv, kan du også styre saltbruken.
  • Når du lager supper, sauser og gryteretter selv, kan du bruke urter og andre kryddere for å gi maten smak.
  • Bruk buljong istedenfor, ikke i tillegg til salt. Prøv gjerne å lage den selv!
  • Når du skal spise hermetiserte grønnsaker, skyll vekk laken den ligger i.
  • Taco til middag? Du trenger ikke bruke hele krydderposen.
  • Jo mer råvarer du bruker, jo mer kan du styre saltbruken selv.
  • Glad i Farris/mineralvann? Om det utgjør store deler av ditt væskeinntak kan det bli en stor saltkilde. Sjekk saltinnholdet i mineralvannet du drikker.
  • Smak alltid på maten før du bruker saltbøssen.
  • Dampede grønnsaker blir gode også uten salt i vannet.
  • Spis mindre kjøttpålegg og/eller velg kokt skinke og roastbiff fremfor salami, spekeskinke og fårepølse.

Men forstår du saltinnholdet?

Det er ikke alltid like enkelt å forstå saltinnholdet i en matvare. Noen ganger står det oppgitt i prosent, andre ganger i gram og noen ganger står det bare mengde natrium. Lær om forskjellen her:

Salt (NaCl) er bygget opp av natrium (Na) og klorid (Cl). 1 g salt tilsvarer 0,4 g natrium. 1 g natrium tilsvarer 2,5 g salt (NaCl). En teskje inneholder 7 g salt.

Leser du ingredienslisten på en matvare, og det står at den inneholder 0,5 g natrium per 100 g, tilsvarer altså dette 0,5 x 2,5 = 1,25 g salt per 100 g. Spiser du 150 g av denne matvaren, får du dermed i deg 1,9 g salt.

Powered by Labrador CMS