Fin og frisk etter 50

Hvordan er det med deg? Har du gjort noen endringer med livsstilen din etter at du fylte femti? Og hvis ikke, er du villig til å endre noe om det trengs?Jeg vet det, det er ikke mange av oss som liker å definere oss som 50+, er det vel? 40+ er mye mer gøy å bruke, også etter femti. Men la oss se bort ifra definisjoner, og heller tenke på fakta. Det skjer unektelig en del med oss etter at vi har passert et halvt hundre. Dette merker vi også når vi prøver å gå ned i vekt. Etter eller annet har skjedd, uten at vi selv, i alle fall ikke hodet vårt, fikk følge med på veien. Noe sitter litt mer klistret til kroppen enn før, er liksom ikke så lett å «riste av» lenger, og det heter kilo.

For hvorfor var det slik før, at vi kunne spise så mye vi ville, uten å legge på oss, se på en kake, uten å legge på oss, legge oss på sofaen, uten å legge på oss, løfte noen vekter, og få vaskebrett på et par uker? Vel, det er nok bare halve sannheten. Eller ikke sant i det hele tatt. Ikke det med vaskebrettet i alle fall. Det bare føles sånn.

Sannheten om at det var lettere å gå ned noen kilo da man var yngre, er nok sant, men det har også flere forklaringer

Når du er yngre er det mange som er mer aktiv, både i hverdagen og ellers. Det gjør at hvileforbrenningen også blir høyere, og kiloene «sklir» lettere av. Og så har det litt med overskudd å gjøre. Mange opplever at de blir lettere sliten og trøtt når de kommer i overgangsalderen. Det gjør at vi trener mindre og er generelt mindre aktive. Mange har barn som har flyttet ut, og trenger derfor ikke «løpe rundt» så mye som før. Livet blir litt roligere. Og siste faktum er at vi faktisk forbrenner mindre når vi kommer i overgangsalderen. Og da har vi to valg om vi ønsker å unngå å legge på oss: Enten øke forbrenningen ved mer bevegelse og trening, eller redusere kaloriinntaket ved å spise mindre og lettere. Du må selv velge hva du syns passer best for deg, men det krever faktisk at du tar noen valg, om du opplever at du legger på deg og ikke trives med det, eller det går utover helsa di.

Jeg liker også å snu tanken litt på hodet, og konsentrer meg om alt det deilige jeg faktisk kan spise og gjøre, og som kroppen min blir kjempeglad for at jeg gir den. Uansett om det er mat og bevegelse.

Det fine med å velge magrere mat er at du kan fortsette å spise samme mengde. Du må bare bytte ut kaloririke matvarer med noe lettere. Kutt gjerne ned på sukker og mettet fett, men behold det gode, flerumettede fettet fra fisk, nøtter og frø. Da tar du også godt vare på hjertet ditt.

Det er lurt å tenke forebygging og at man skal ha en sunn kropp lenge!

Og tanken på at jeg også har litt bedre tid enn før med store barn og et mer etablert liv, gjør at jeg også ser mulighetene jeg har til å være aktiv. Unne meg litt mer. Kanskje noen timer med personlig trener som kan gi meg treningsglede, eller prøve noe nytt, som yoga, som gjør at kroppen min blir mer myk og fleksibel, eller mindfulness som kan føre til at jeg sover bedre og stresser mindre. For jo bedre jeg har det også mentalt, jo lettere er det å gjennomføre andre ting som kanskje krever en ekstra innsats for at livskvaliteten min skal bli slik jeg ønsker at den skal være.

Og husk at selv om du klarer å endre kostholdet, er det likevel lurt å legge inn litt ekstra bevegelse og trening, spesielt styrketrening, da det er viktig for både beinmassen, som blir styrket, og for muskelmassen, som minsker med årene. Økt muskelmasse øker forbrenningen, og en sterk og trent kropp gjør også at du orker mer og dermed får opp forbrenningen i hverdagen din.

I Roede anbefaler vi at du er i aktivitet i 30 minutter hver dag. Det kaller vi hverdagsaktivitet! Og i tillegg vil vi at du skal legge inn minst tre økter a 15 minutter med styrketrening, og gjerne to økter med kondisjonstrening. Gjør du det, er sjansen større både for at du klarer å holde vekten, og at du også lettere går ned noen kilo.

Les også: Her har du noen flere råd for hvordan du unngår å legge på deg når du kommer i overgangsalderen.

Det aller viktigste er at du finner ut hva som passer for DEG, og at du også aksepterer at livet faktisk forandrer seg. Finn ut hva som gir deg den beste livskvaliteten. Så lenge du lever et sunt, aktivt liv, og vekten ikke går utover helsa di, er det helt ok at huden «løsner» litt her og der, og at rumpa og magen henger noen centimeter lengre ned enn de gjorde for 20 år siden. Ingen grunn til å henge med hodet i alle fall.

Er du ikke enig?

Ha en fantastisk «eldre» dag!

Ellen-Beate

Powered by Labrador CMS