Stopp i tide!
tapasbordet når du egentlig er mett?
Syns du noen ganger det er vanskelig å slutte å spise når du først har begynt? Eller sitter du ubevisst med hånda i godteskåla, eller forsyner deg avNoen kjenner seg nok igjen i denne ubevisste spisingen, og føler også at det ofte er det som gjør at en ikke klarer å holde seg innenfor en begrenset mengde mat, og riktig mat i løpet av en dag, en helg eller uke.
Spesielt helgene kan være en utfordring, for da skal man liksom slappe litt mer av, slakke litt på rutinene. Det blir gjerne satt noe ekstra godt på bordet, og vi spiser i en mer avslappet setting der vi blir sittende lenge ved matfatet, for eksempel foran TVen, eller i godt selskap. I uka har vi allerede en timeplan for det meste, vi er mer rutinerte, klarer å være litt strengere med oss selv, og vi har likevel ikke så mye tid til å dvele ved matfatet. Det fine er at selv om ubevisst spising er en vanlig utfordring, finnes det heldigvis noen gode knep for å unngå det.
Slik stopper du i tide
- Bestem deg på forhånd for hva som er din porsjon. Selv om det står mange småretter eller fat med mat på bordet. Hvor mye av dette skal du ha? Det er det greit å bestemme seg for på forhånd. Hell snacks i en bolle, ikke forsyn deg rett fra posen. Ligger det en tilmålt porsjon i en skål, er det lettere å se hvor mye man spiser.
- Ikke kjøp inn mer enn det du har planlagt å spise til måltidene. I Frankrike er det vanlig at den som har laget maten, også porsjonerer ut til alle rundt bordet, for alt er nøye målt opp, og alt skal spises opp. Ingen dum idé. Dessuten fører det til mindre matsvinn også.
- Sørg for å fylle kjøleskap og matskap med sunne alternativer slik at det finnes når du trenger noe å tygge på eller vil kose deg litt. Usaltede mandler, nøtter, frukt, knekkebrød, rugkjeks, snacksgrønnsaker.
- Bevisst spising, eller “mindful eating” er en egen vitenskap med røtter i Buddhismen, og jeg mener det kanskje er den aller mest interessante metoden i denne sammenhengen. Du kan les mer om det her: Mindful eating En venninne av meg gjør yoga og meditasjon, og en del av hennes mentale trening er slik bevisst spising. Hun trener på å være mentalt til stede når hun spiser, og hun øver kroppen til å være fornøyd uten å være stappmett. Mindful eating gjør at du kjenner på kroppens signaler i forhold til sult og metthet, heller enn å la følelsene styre deg. Du trenger ikke nødvendigvis være aktiv innen yoga eller meditasjon for å trene på mindful eating. Det kan være så enkelt som å begynne med å bestemme seg for at du eller familien skal spise ved bordet en fredagskveld, uten TV, mobiler, nettbrett, PC eller annet som kan forstyrre måltidet. Bare være til stede og spise. Etterpå, når måltidet er ferdig, kan dere sette dere ved TVen eller gjøre andre ting.
- Hvis du ikke forsyner deg selv, er det lov å legge igjen mat på tallerkenen.
- Bruk sansene når du spiser. Kjenn på hver en bit. Lukt, smak, se, og føl maten i munnen.
- Bruk tid på å spise maten. Da gir du hjernen sjansen til å kjenne på om kroppen er forsynt.
- Ta en liten pause før du forsyner deg for andre gang. Selv om det er to runder, kanskje trenger du ikke den andre? Bruk tiden til å snakke litt, ta en pause fra bordet, drikke vann. Kanskje strekke litt på beina? Og om du forsyner deg andre gangen. Kanskje var det bare litt ekstra fisk eller bær du hadde lyst på? Det behøver ikke være full porsjon av alt ved andre servering.
- Og til slutt det kjente tallerkentrikset: Bruk mindre tallerkener. Det virker. Effekten har til og med et eget navn: The Delboeuf Illusion
- Er du et sted der det er stående buffet, kan det være et triks å sette ned maten når du prater med andre. Det motvirker ubevisst spising. Det samme gjelder om du er i et selskap der det blir holdt mange taler. Stopp å spise under talene. Da varer maten lengre. Selvsagt lettest om det er kald mat fra buffet. Men det virker!
Kjenner du allerede at det blir lettere å stoppe neste gang?
Hvilke grep tror du passer aller best for deg?
Ellen-Beate