God effekt av å trene rolig

I motsetning til hva mange tror, er visst ikke kroppen så nøye på hva slags type trening den får. Flere burde trene i lavere intensitetssoner, ifølge idrettsfysiolog.

Publisert

Mange foretrekker å trene i rolige pulssoner - og er ikke spesielt glad i å pushe kroppen sin, men tenker kanskje at de egentlig burde gjøre det. Da kan det være godt å vite at en rolig sykkel-, løpe- eller skitur også gir god effekt på kondisjonen. 

For det er forskjellig type trening som kan føre til god prestasjon og kapasitet, ikke bare tøffe intervaller. Du vil få god effekt både på kondisjon og utholdenhet ved å løpe 40 minutter i de laveste intensitetssonene, altså sone 1 og sone 2.  Helseeffekten er faktisk relativt lik enten man trener rolig og langt - eller intensivt og kortere, selv om det kan være noen små forskjeller.

Trening i sone 2 oppleves som lett, uanstrengt og relativt behagelig. Intensiteten skal være såpass lav at du kan prate underveis.  Trening i sone 2, som betyr regulær kondisjonstrening, øker oksygenopptak og påvirker muskulaturen - og du forbruker hovedsakelig fett.

Les også: Ta en morsom intervalløkt

Men prøv gjerne å øke farten litt

Om du trener tre økter i uken, og ikke har lyst til å løpe intervaller kan du godt ha alle tre i rolige soner, men hvis du kan og klarer ta gjerne litt ekstra i på en av øktene, og få en god effekt ut av det. Alternativt kan du gjerne ha to av øktene i lav internsitet, mens en av dem kan være på litt høyere intensitet.  

For det aller beste er å variere treningsformene.

Bli Roede-medlem du og! 

  

Kilde: NIH

Powered by Labrador CMS