Vær tilstede når du spiser

Kjenner du at det kan være utfordrende å ha nok tid til måltidene? Mange opplever at det går så fort og virker så ubetydelig det å kaste i seg noe mat mellom møtene på jobben, hive i seg frokosten på vei til jobb – i bilen eller på bussen eller hive innpå litt middag for å rekke aktivitetene med ungene.

Stress altså! Det er ikke nødvendigvis krise, men dette er det helt essensielt å ta tak i hvis du ønsker å gå ned i vekt og få nye vaner som skal vare! Her passer ordtaket om at liten tue kan velte stort lass.

I farta-spising kan velte prosjektet ditt!

Spise sittende versus i farta

Det viser seg nå at nordmenn flest bruker mindre tid enn tidligere til å faktisk det å sette seg ned til måltidet, samt ta seg tid til å oppleve det samspillet og den pausen vi får når vi spiser. Det å sitte ned og spise har nemlig mange flere fordeler enn man kanskje kan forestille seg.

Nyt maten!
For at du skal lykkes med ditt prosjekt, så er det viktig å være tilstede når du spiser. Mat må vi ha, og skal du like dine nye vaner, må du like maten du spiser. Ja, nyte et godt måltid.
For noen kan det føles som en noe teoretisk øvelse å bli en såkalt «bevisst spiser» eller en «mindful spiser», men å ta tak i dette gir en lang rekke positive gevinster. Matlukt er for mange himmelsk. Den gjør noe med oss. Det samme er synet av deilig mat. Smaken av et deilig tilberedt måltid er en velfortjent gave.
Matglede er et sentralt begrep i Roede-metoden, og er noe vi jobber mye med i våre kurs-grupper. Dersom du lærer noen teknikker for hvordan du kan utfordre måten du spiser på, samt blir mer bevisst på hvordan du strukturerer dagen din, jo enklere blir det å nyte og være tilstede når du spiser.

Vær til stede nå du spiser og kos deg med maten.
Vær til stede nå du spiser og kos deg med maten.

Matgleden er derfor for oss grunnlaget for en ny robust livsstil!

Spiser du sittende så…

  1. Er det lettere å være tilstede i måltidet. Du «ser» hvor mye du spiser. Bevissthet gir deg handlingsrom. Du får tid til å tenke deg om og velge litt annerledes.
  2. Unngår du treg mage, løs mage og luft i magen som er typiske tegn på fordøyelsesplager av å spise for raskt.
  3. Er det større sannsynlighet for at du ikke får i deg ultraprosessert mat som lurer deg til å spise for mye. Ultraprosessert mat er nemlig ofte designet som mat i farta – enkelt, og så raskt å spise at du får i deg for mange kcal i forhold til hva du tror og trenger.
  4. Oppdager du at tid er magisk når det gjelder metthet. Sitter du ned og spiser rekker hjernen å få signaler om at du er mett. Og omvendt, viser erfaring at spiser du i farta går det så raskt at hjernen ikke får signalene om at du er mett før du faktisk har spist for mye.
Powered by Labrador CMS