Er den «sunne snacksen» virkelig så sunn?

I snacks-hyllen i butikken har du sikkert lagt merke til nye produkter som fremstår som sunnere, fordi de inneholder ord som «rotfrukt» og «kikert». Du

velger kanskje disse framfor vanlig chips med paprikasmak eller liknende, og får kanskje et snev bedre samvittighet av det. Men kan du virkelig tillate deg å få bedre samvittighet?

Det er bra det kommer sunnere og magrere varianter av snacks på markedet, men her burde man virkelig følge godt med i timen. For selv om de magre variantene har mindre fett, inneholder de til gjengjeld ofte både mer salt og sukker for å bevare smaken. Så hvis du spiser mer av den «sunne» varianten, fordi den er så «sunn», ja da kan vinningen fort gå opp i spinningen.

Bedre å spise mindre!

Ser man på snacks-produktene som inneholder ord som «rotfrukt» og «kikert» er det faktisk ikke slik at de produktene er så mye sunnere. Det viktigste tiltaket man kan gjøre for å gjøre snacks-måltidet sunnere, er å begrense inntaket av det man spiser – hvis det er usunt. Grønnsaker med dipp kan man nyte med god samvittighet, men hvis man ikke ønsker å bytte ut chipsen med dette, burde man ha chipsen i en mindre bolle, og nøye seg med det. Og så må man være viljesterk når bollen går tom.

Les også: Her er tips til sunnere snacks

Så hvor ille er den «sunne snacksen» egentlig? For å vurdere dette gjorde vi tidligere i år en test for Dagbladet, der vi så på innhold av kalorier, fett, sukkerarter og salt i noen snacks-produkter. Høyt innhold av kalorier, samt høyt innhold av fett og salt har trukket ned. Høyt innhold av sukkerarter har også trukket ned, men ikke like mye som fett og salt.

Test av produkter

Kort oppsummert sa vi følgende om produktene som fremstår som litt sunnere:

  • Maarud Superbitrs Linsechips med Crème Fraîche & Ramsløk: Denne er midt på treet på kalorier og fett, og midt på treet i forhold til saltinnhold i denne testen
  • Semper Kikerterchips Chilli & Lemon Glutenfri: Denne chipsen er midt på treet når det gjelder kalorier og fett. Den har et lavt innhold av sukkerarter, men er testens høyeste på salt.
  • Semper Linsechips Creamy Dill Glutenfri: Blant de høyeste på kalorier, noe høyt på fett. Nedre sjiktet på sukkerarter, men blant testens høyeste på salt.
  • Sørlandschips Bondens Rotfruktchips: Testens høyeste på kalorier, fett (og mettet fett) og sukkerarter. Men testens laveste på salt.
  • Kims Crisps Ovnsbakt Chips Paprika med 70 prosent mindre fett: Testens laveste på kalorier og fett, men ligger i øverste sjiktet i sukker og salt.

Så konklusjonen er at det er lurt å lese varedeklarasjonen, og å følge godt med i timen. Og å nøye seg med en liten porsjon.

Da får man god samvittighet, og det smaker mye bedre enn dårlig samvittighet!

Powered by Labrador CMS