Er frukt egentlig så sunt?

Det er lett å bli forvirret over mange meninger og motstridende råd om frukt. Er frukt bare fullt av sukker? Er det dumt å spise frukt når du skal ned i

vekt? La oss se nærmere på dette.

Kan ikke sammenlignes med godteri

Det stemmer at mesteparten av kaloriene i frukt kommer fra karbohydrater, i form av fruktsukker. Likevel inneholder frukt mest vann, slik at sukkerinnholdet er mye mindre konsentrert enn i for eksempel godteri. Samtidig inneholder frukt både fiber, vitaminer og mineraler, noe som gjør frukt til en nyttig matvare i et variert kosthold, i motsetning til godteri og andre søtsaker. Frukt og bær inneholder også andre aktive stoffer som er gunstig for helsen vår, som for eksempel polyfenoler, som er en antioksidant. Antioksidanter beskytter kroppen vår mot skade av frie radikaler og forebygger både mot sykdom og aldring.

Ikke ubegrensede mengder

BÆR: Inneholder mindre fruktsukker enn de fleste frukter.
BÆR: Inneholder mindre fruktsukker enn de fleste frukter.

Frukt og bær inngår som en del av anbefalingen om «5 om dagen», hvor vi anbefaler at du spiser 2-3 porsjoner frukt og bær og 3 porsjoner grønnsaker hver dag. En porsjon tilsvarer 100 g. Det betyr at du for eksempel kan spise to frukt og en neve bær hver dag. Vi anbefaler med andre ord ikke ubegrensede mengder frukt og bær, på samme måte som vi heller ikke anbefaler ubegrensede mengder av andre mat- og drikkevarer.

Selv personer med diabetes anbefales å spise frukt hver dag som en del av et variert kosthold. De bør imidlertid være forsiktig med søte frukter  som banan, mango og grønne druer. Ved diabetes er det dessuten anbefalt å spise frukt sammen med annen mat som bremser blodsukkerstigningen. Ellers er det jo greit å vite at til tross for god og søt smak, så inneholder bær mindre fruktsukker enn de fleste frukter.

Ingen bør unngå å spise frukt. Det kan faktisk være direkte uheldig for folkehelsen.

Test ut våre deilige smoothies og smoothiebowls i Roede-kjøkkenet, digg for liten og stor.

FRÅTS I DETTE: Frukt og grønt er nøkkelen om du vil ned i vekt.
FRÅTS I DETTE: Frukt og grønt er nøkkelen om du vil ned i vekt.

Gunstig effekt på vektreduksjon

Det har ingen hensikt å kutte ut frukt når du skal ned i vekt. Undersøkelser har tvert imot vist at frukt har en gunstig effekt ved vektreduksjon. Frukt inneholder færre kalorier enn mange andre søte matvarer. Ved vektreduksjon er det avgjørende å ha et energiunderskudd og det er lettere å få til med en appelsin enn en sjokolade.

Rundt 1400 dødsfall av hjerte- og karsykdommer i Norge i 2013 kan tilskrives et lavt inntak av frukt. Dette har Erik Arnesen i LHL, tidligere uttalt til forskning.no

Dokumentert om frukt

  • Inntak av matvarer med lav energitetthet reduserer risiko for overvekt og fedme.
  • Inntak av frukt, bær og grønnsaker reduserer risiko for koronar hjertesykdom, hjerneslag, metabolsk syndrom og høyt blodtrykk.
  • Inntak av frukt og bær reduserer risiko for kreft i munn og svelg, strupehode, spiserør, lunge og magesekk.
  • Inntak av beta-karoten-rike matvarer og vitamin C-rike matvarer reduserer risiko for kreft i spiserør.
  • Inntak av fiber fra frukt, bær, grønnsaker og fullkornsprodukter reduserer risiko for hjerte- og karsykdommer og type 2-diabetes, kreft i tykk- og endetarm.
Powered by Labrador CMS