Best med omega-3 fra fisk?

Kroppen klarer ikke produsere omega 3 selv, så derfor må vi tilføre det gjennom kosten. Vi får omega-3 fra fet fisk, planteoljer og omega 3-tilskudd. Men er det forskjell på omega-3 fra fisk og fra vegetarisk mat? Svaret er ja.

Marint omega-3 er best
Fisk inneholder de lange Omega-3 fettsyrene EPA og DHA, mens plantemat inneholder den korte omega-3 fettsyren ALA. ALA kan omdannes til EPA og DHA, men denne prosessen er ganske ineffektiv. Derfor anbefales vi å spise omega-3 fra fisk. Omega 3 har blant annet betydning for forebygging av hjerte- og karsykdom og for hjernens utvikling.

Hvor mye Omega-3?
Helsedirektoratet anbefaler at 0,5 % av energiinntaket vårt kommer fra omega 3 fettsyrer. For de fleste vil dette tilsvare 0,8-1 g omega-3 per dag. Det anbefales å spise fet fisk til middag 2-3 dager i uken, eller som pålegg hver dag, eller å ta daglig tilskudd av omega-3 for å dekke dette behovet.

Alger som kilde til omega3
EPA og DHA finnes i både fisk og alger. Fisken lager ikke omega-3 selv, men får det i seg gjennom å spise alger og plankton. Det betyr at alger faktisk er en god kilde til marint omega-3, selv om alger er en plante. Spesielt for vegetarianere og veganere vil et omega-3 tilskudd basert på alger gjøre det enkelt å få i seg anbefalt mengde EPA og DHA. Med fokus på bærekraft er det også spennende å se hvordan vi kan utnytte ressursene i havet på en bedre måte.

Powered by Labrador CMS