Dumt å ha handlelisten i hodet

Se for deg at du går inn i matbutikken. Du kommer rett fra jobb, og er egentlig ganske sulten. Du skal bare innom en kjapp tur og kjøpe en “middag”. Handlelisten har du i hodet, det vil si du har en vag idé om hva middagen skal være. Hvordan tror du dette går? Klarer du å fylle kurven din med kun dét din vage og upresise mentale handleliste består av?

Neppe.

SMARTE VALG: Det er vanskelig å ta smarte valg i butikken om du går inn uten handleliste – og i tillegg er kjempesulten!
Viljestyrken er en muskel
I Roede snakker vi mye om viljestyrken. Må mange måter kan man se på viljestyrken som en muskel. Den kan tøyes og tøyes – og den kan trenes til å bli lenger, men som med alle andre muskler kan den også bli sliten. Men i motsetning til å bli fylt med melkesyre, opplever viljestyrke-muskelen at det blir vanskelig å opprettholde selvkontroll.
Å gå inn i matbutikken med en allerede sliten viljemuskel, eller en som er på vei til utmattelse, er ikke enkelt. For der inne bombarderes vi med gode tilbud, nye produkter til en billig penge, 2 for prisen av 1, 3 for prisen av 2, 10-kroners marked, billig restemat og så videre.
Med litt flaks, klarer du kanskje å manøvrere deg gjennom alt dette her – uten å fylle opp kurven med veldig mye ekstra. Men undersøkelser viser at hele fire av ti kjøper mer enn de trenger hver gang de handler mat. Bare 12 prosent sier de sjelden eller aldri kjøper flere varer enn de trenger.
Så vet vi jo alle hva som kommer rett før kassen. Jo, godterihyllene. Heldigvis har butikkene blitt mye flinkere her, og de aller fleste tilbyr frukt, grønnsaker og/eller smoothie rett ved kassen, men alltid innblandet litt godteri også. Blir man stående ved kassen og vente på sin tur til å betale, er det veldig enkelt å røske med seg en sjokolade.
Les også: Du kan trene viljemuskelen din.
Visste du at 4 av 10 kjøper mer enn de trenger hver gang de handler mat?
Selvbetjente kasser
Og visste du at forskning fra NHH viser at butikker med selvbetjente kasser har økt salg av for eksempel brus, potetgull og godteri? Det er jo mye lettere å ta med seg varer som dette, når ingen kan dømme deg eller se hva du kjøper.
Så, skriv ned handlelisten på ark eller på mobilen, forhold deg til denne – og unngå selvbetjente kasser. Dette blir som regel billigere også.

En annen grunn til at det er smart å ha en handleliste er fordi det blir lettere å opprettholde en sunn hverdag. Det er mye enklere å sørge for smarte valg og unngå store kaloririke utskeielser når man har en plan.

På denne måten klarer viljemuskelen å stå imot en sulten mage, stress, dårlig planlegging og butikkens fristelser. Den slipper også å bruke energi på å tenke på hva vage ord som “middag” egentlig innebærer. Og viljemuskelen trenes, og den vil kunne takle enda litt mer neste gang.
Les også: 10 matvarer du  bør ha på kjøkkenet til en hver tid
 
Kilde:
Agderposten og Matvett.no
SMARTE VALG: Det er vanskelig å ta smarte valg i butikken om du går inn uten handleliste – og i tillegg er kjempesulten! Viljestyrken er en muskel I Roede snakker vi mye om viljestyrken. Må mange måter kan man se på viljestyrken som en muskel. Den kan tøyes og tøyes – og den kan trenes til å bli lenger, men som med alle andre muskler kan den også bli sliten. Men i motsetning til å bli fylt med melkesyre, opplever viljestyrke-muskelen at det blir vanskelig å opprettholde selvkontroll. Å gå inn i matbutikken med en allerede sliten viljemuskel, eller en som er på vei til utmattelse, er ikke enkelt. For der inne bombarderes vi med gode tilbud, nye produkter til en billig penge, 2 for prisen av 1, 3 for prisen av 2, 10-kroners marked, billig restemat og så videre. Med litt flaks, klarer du kanskje å manøvrere deg gjennom alt dette her – uten å fylle opp kurven med veldig mye ekstra. Men undersøkelser viser at hele fire av ti kjøper mer enn de trenger hver gang de handler mat. Bare 12 prosent sier de sjelden eller aldri kjøper flere varer enn de trenger. Så vet vi jo alle hva som kommer rett før kassen. Jo, godterihyllene. Heldigvis har butikkene blitt mye flinkere her, og de aller fleste tilbyr frukt, grønnsaker og/eller smoothie rett ved kassen, men alltid innblandet litt godteri også. Blir man stående ved kassen og vente på sin tur til å betale, er det veldig enkelt å røske med seg en sjokolade. Les også: Du kan trene viljemuskelen din. Visste du at 4 av 10 kjøper mer enn de trenger hver gang de handler mat? Selvbetjente kasser Og visste du at forskning fra NHH viser at butikker med selvbetjente kasser har økt salg av for eksempel brus, potetgull og godteri? Det er jo mye lettere å ta med seg varer som dette, når ingen kan dømme deg eller se hva du kjøper. Så, skriv ned handlelisten på ark eller på mobilen, forhold deg til denne – og unngå selvbetjente kasser. Dette blir som regel billigere også. En annen grunn til at det er smart å ha en handleliste er fordi det blir lettere å opprettholde en sunn hverdag. Det er mye enklere å sørge for smarte valg og unngå store kaloririke utskeielser når man har en plan. På denne måten klarer viljemuskelen å stå imot en sulten mage, stress, dårlig planlegging og butikkens fristelser. Den slipper også å bruke energi på å tenke på hva vage ord som “middag” egentlig innebærer. Og viljemuskelen trenes, og den vil kunne takle enda litt mer neste gang. Les også: 10 matvarer du  bør ha på kjøkkenet til en hver tid   Kilde: Agderposten og Matvett.no
Powered by Labrador CMS