Frukt på jobben gir økt trivsel og bedre helse

Visste du at et høyere inntak av frukt og grønt er gunstig for å forebygge en rekke livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdommer, kreft, diabetes og

høyt blodtrykk? Arbeidsplasser som tilbyr frukt og grønnsaker til sine ansatte kan derfor bidra positivt til de ansattes helse.

Et sunt arbeidsmiljø i tråd med anbefalingene

En rapport fra WHO viser at riktig kosthold har en stor betydning når det gjelder sykefravær. Regelmessige måltider har en betydning for hvordan ansatte fungerer gjennom dagen, og derfor er det viktig at arbeidsplassen legger til rette for sunne og trivelige måltider. Regelmessige måltider er som kjent viktig for å holde konsentrasjonen og yteevnen oppe.

Å tilby frukt og grønnsaker på arbeidsplassen er et godt tiltak for å ivareta og legge til rette for bedre helse blant de ansatte.

Oppskjært frukt gjør det enda lettere å få i seg nok frukt og grønnsaker i løpet av dagen.
Oppskjært frukt gjør det enda lettere å få i seg nok frukt og grønnsaker i løpet av dagen.

Dette er også i tråd med det Folkehelsemeldinga – Gode liv i eit trygt samfunn – oppfordrer arbeidsgivere å følge fra Nasjonal handlingsplan for bedre kost.

Vi spiser for lite frukt og grønt

Frukt og grønt, får du i deg 5 om dagen?
Frukt og grønt, får du i deg 5 om dagen?

Kantar TNS har gjennomført en forbrukerundersøkelse på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt. Den viser at nordmenn spiser i snitt 3,2 enheter frukt og grønt om dagen. Helsedirektoratet anbefaler 5 porsjoner frukt, bær eller grønnsaker i løpet av en dag. I følge undersøkelsen har vi spist mindre frukt og grønt under koronapandemien. Mange har sittet på hjemmekontor og dermed ikke spist på kantina eller hatt tilgang på fruktkurven på arbeidsplassen.

Les også: 5 tips til et mer fargerikt kosthold.

Helseeffekter

Å tilby frukt og grønt på jobben vil derfor bidra til positive helsegevinster blant ansatte og være en god investering i folkehelsa sett i et større perspektiv.

Frukt og grønnsaker inneholder mange viktige næringsstoffer som fiber, vitaminer og mineraler og de har generelt lav energitetthet. Kostrådet er basert på forskning og det konkluderer med at 5 om dagen reduserer risikoen for en rekke livsstilssykdommer. Én porsjon tilsvarer rundt 100 gram for en voksen og kan være eple, banan, appelsin, noen druer, gulrot eller friske bær.

Økt trivsel og helse

Mange glemmer å spise frukt, men husker det når det står synlig eller tilgjengelig. Hvis man skjærer opp frukt og grønnsaker i mindre biter er det enda lettere å forsyne seg av frukten. De fleste fruktkurvene inneholder epler, bananer, druer og pærer, og varieres etter tilgang og sesong. Et fargerikt fruktfat eller fruktkurv frisker opp på kontoret og er et trivelig samlingspunkt.

Det metter småsultne mager, holder konsentrasjonen oppe og tillegg er det bra for helsa. Derfor er det bare positive effekter av et slik tiltak. Tilbyr din jobb frukt og grønt til sine ansatte? Hvis ikke, kanskje akkurat du skal være en pådriver for at det skal bli gjennomført.

Les også: 10 tips til å få mer grønnsaker inn i hverdagen

Powered by Labrador CMS