
Høsten er tiden for viltfest
De er ville og vandrer i den frie natur, spiser bær, krekling og lyng. Det er ikke rart at viltkjøtt smaker urnorsk natur og at flere bruker mye av
fritiden på jakt. I tillegg ryktes det at viltkjøtt er sunnere enn tamdyr (storfe, sau og gris). Stemmer det?
Helse i vilt?
Helsemyndighetene anbefaler å redusere rødt kjøtt. Per i dag er ikke viltkjøtt klassifisert i kategorien rødt kjøtt fordi det ikke finnes forskning som tilsier at det er helsemessig ugunstig å spise denne type kjøtt. Dermed kan viltkjøtt enn så lenge nytes med god samvittighet. Viltkjøtt regnes ikke som rødt kjøtt.
Elg og hjort er like magert som kylling og kalkun.

Magert og proteinrikt
Viltkjøtt er magert og proteinrikt og inneholder en god del vitaminer og mineraler. Viltkjøtt inneholder dessuten mer umettet fett enn annet kjøtt, som for eksempel storfe. Antakelig kan dette skyldes at både hjort, reinsdyr og elg spiser det de finner i naturen og er mer aktive enn andre dyr som spiser annet fòr, som for eksempel kraftfòr.
Selv om viltkjøtt er mer bærekraftig å spise sammenliknet med storfekjøtt, anbefales det likevel å redusere alle typer kjøtt, også vilt – og erstatte det med et mer vegetarisk kosthold.
Vilt er god kilde til vitaminer og mineraler

Viltkjøtt er en god kilde til B-vitaminer, jern og sink. Faktisk inneholder viltkjøtt tre ganger så mye jern sammenliknet med andre tamdyr. Viltkjøtt inneholder omega-3 omtrent tilsvarende magre fisketyper, men det er likevel ikke nok til å anbefale vilt som en omega-3 kilde. Her er det fortsatt fete fisketyper som gjelder. Viltkjøtt er spesielt rikt på jern og B12.
Er viltkjøtt bærekraftig?
Viltkjøtt er det mest bærekraftige alternativet til storfekjøtt. Dyrene har levd vilt hele sitt liv og finner maten sin i naturen. Det vil ikke være noen ulemper ved å erstatte inntaket av storfekjøtt med viltkjøtt. Per i dag er det heller ikke noe som tilsier at bestanddelen av vilt er synkende, tvert i mot.
Hjort på menyen
Nyt en deilig hjortestek med et nydelig tilbehør på en kald og frisk høstkveld.
Dette trenger du til 4 porsjoner hjortestek
Hjortestek
- 600 g hjortestek
- 1/2 ss margarin, mykt
Grønnsaksragu
Tips! Server hjortesteken med grønnsaksragu og røsti poteter. Pynt med noen kvaster frisk rosmarin.
- 500 g sopp, shiitake
- 1 stk aubergine
- 1 stk rødløk
- 200 g cherrytomat
- 1 ts salt
- 1/2 ts pepper
- 2 stilker frisk rosmarin

Røstipoteter
- 600 g potet
- 2 stk løk
- 1/2 ts salt
- 1/2 ts pepper
- 1 ss margarin, mykt
Slik gjør du
Brun steken raskt i en stekepanne med margarin. Legg sen over i en ildfast form med rosmarin, og stek videre midt i ovnen ved 150 grader til kjernetemperaturen er ca 65 grader. Bruk steketermometer. Skjær sopp, løk og aubergine i skiver, og fres det i en panne til det er gyllent. Del cherrytomatene i to og varm dem raskt i pannen.
Skrell og riv poteter og løk grovt. Klem vannet godt ut av de revne potetene. Bland i salt og pepper, og form til flate kaker. Smelt margarin i en stekepanne. Stek røstien på middels varme i ca 5 minutter på hver side. Røstien kan også stekes som en hel kake i panna. Snu den ved hjelp av et lokk.
Ville karbonader
Saftige gode karbonader med viltsmak servert med potetmos, sopp, pinjekjerner, bringebær og krydderurter.
Dette trenger du til 4 porsjoner med ville karbonader

Ville karbonader
- 600 g karbonadedeig av vilt
- 1/2 ts salt
- 1/2 ts pepper
- 1 ss margarin, mykt
- 400 g kantarell
- 50 g bringebær
- 30 g pinjekjerner
- 1 dl finhakket bladpersille
Bland salt og pepper inn i karbonadedeigen og form den til 8 kaker. Stek dem i en middels varm stekepanne med margarin. Stek sopp og pinjekjerner gylne.
Potetmos
- 600 g potet
- 1 1/2 dl lettmelk
- 1 ss margarin flytende
- 1/2 ts salt
- 1/2 ts grovmalt pepper
Slik gjør du
Skrell potetene og kok de møre (ca 20 til 30 minutter). Mos de kokte potetene med en stapper, og bland inn lettmelk og flytende melange. Varm potetmosen opp og smak til med salt og pepper.
Legg karbonadene på en tallerken og ha litt finhakket bladpersille over før servering. Fordel sopp, pinjekjerner og bringebær pent utover tallerkenen.
Gå en tur i den friske høstluften, og nyt et deilig viltmåltid etterpå!
Bon apetit!