Roede-kosthold for deg med diabetes

Kosthold er en del av behandlingen av diabetes type 1 og type 2. Et godt sammensatt kosthold og fysisk aktivitet kan i tillegg forebygge insulinresistens

og diabetes type 2. 

Diett eller vanlig kosthold?

Kostholdet som anbefales til diabetes type 1 og 2 er omtrent det samme som alle andre anbefales, men det bør taes individuelle hensyn. Har du diabetes type 1 går du alltid på medikamenter som bør tilpasses utifra måltidsammensetningen, karbohydratmengde og type. Ved type 1 er det viktig å tilpasse mengde insulin gjennom døgnet og spesielt i etterkant av et måltid. Dette vil personer med type 1 diabetes etterhvert lære seg godt, og de blir selv eksperter på å regulere mat og drikke i kombinasjon med insulin. Når det gjelder personer med type 2 diabetes, er det ikke alltid disse bruker insulin eller andre medikamenter, så her er det viktigste rådet at de skal spise mat som gir en relativ langsom stigning i blodsukker.

Roede-kosthold for alle – også diabetikere

Måltidsmønster er viktig for å opprettholde et stabilt blodsukker, noe som er spesielt viktig for diabetikere. I Roede-kostholdet jobber vi mye med å etablere faste måltider, og dette er noe av det første våre kulsdeltakere skal fokusere på. Vi er en forkjemper for å starte dagen med et lite måltid, fordi det vil da være enklere å ta de gode valgene gjennom dagen. Det viser seg også at sult- og metthetsreguleringen er bedre ved et jevnt blodsukker. Roede-kostholdet fokuserer i tillegg på smarte valg med fokus på grønnsaker, bær og frukt, høyt inntak av fiber, fisk og mindre sukker, ultraprosessert mat og salt. De fleste har hørt at både fiber, fisk og grønnsaker er bra, men vi ønsker også å formidle hvorfor vi anbefaler som vi gjør – og knytter rådene opp mot helseaspektet. I tillegg har vi et eget fokusområde som går på hjertevennlig kosthold, og som omhandler at vi trenger litt fett hver dag, men av den umettede formen. Hvor finner vi umettet fett og hva er det som gjør at alle trenger dette fettet? Ettersom diabetikere har en økt risiko for hjerte- og karsykdom, er dette temaet spesielt viktig.

Det er en fordel i en familie at alle kan spise den samme maten!

Karbohydratereller ikke?

I Roede-kostholdet skal ingen matvarer utelukkes. Når det er sagt anbefaler vi i likhet med helsemyndighetene at alle reduserer de raske karbohydratene som sukker, fruktpureer, lyst brød, kaker, snacks osv. Har du diabetes er det åpenbart at karbohydratene spiller en rolle siden blodsukkerreguleringen er viktig. Vi anbefaler derfor de langsomme karbohydratene fordi de inneholder en rekke vitaminer, mineraler og fiber alle bør få i seg daglig. Derfor anbefales heller ikke en ekstrem lavkarbodiett. Hvordan blodsukkeret påvirkes av karbohydrater, er faktisk mer individuelt enn man kanskje i utgangspunktet tenker seg. Noen vil for eksempel få et høyt blodsukker av bønner og linser, mens andre ikke reagerer på samme måte. Derfor må den enkelte selv vurdere sitt måltidsmønster og kombinasjon.

Spis deg friskere med et Roede-kosthold

Det er en forskjell på diabetes type 1 og type 2 både når det kommer til behandling, men også årsak. Roede-kostholdet passer til alle, og er i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger. Dette kostholdet gir kroppen de næringsstoffene den trenger. Når det kommer til diabetes type 2 har vi eksempler på at en endring i kostsammensetning som fører til en vektreduksjon kan bidra til reduksjon i medikamenter eller faktisk at medisiner kuttes helt. Dermed kan vi slå fast at “mat som medisin” i mange tilfeller stemmer når det kommer til å behandle diabetes type 2. I tillegg kan et kosthold som ivaretar kroppens behov også bidra til å redusere risiko for hjerte- og karsykdom eller andre komplikasjoner diabetikere er litt mer utsatt for.

Les mer dra diabetesforbundet om hvordan holde et stabilt blodsukker

Powered by Labrador CMS