Smarte matbytter

I veldig mange tilfeller er det bare små grep som skal til for å gjøre retten du skal spise bitte litt sunnere.

Her er noen smarte matbytter som både smaker godt og som gjør godt for kroppen – og som du enkelt kan få til i hverdagen.

Med “squashgetti” får du enda mer grønnsaker med på kjøpet!

Du har lyst på pasta… velg zoodles

Det er lett å gjøre tacoen både lettere og litt sunnere,

Om du ikke er kjent med zoodles, burde du teste det ut! Navnet ble til ved at man slo sammen zucchini, altså squash, og noodles. I motsetning til nudler og pasta, som er rike på karbohydrater og kalorier, er squash rik på kostfiber, men fattig på kalorier. Den er en fin kilde til folat, vitamin C og mineralet kalium. Du trenger ikke bruke spiralkutter for å lage tynne strimler av squashen, du kan også bruke en potetskreller, ostehøvel, kniv eller rasp.

Du har lyst på taco… velg fullkornslefser

Sorbet kan du lage selv – enkelt og utrolig godt!

De fleste småbarnsfamilier spiser taco hver fredag. Da kan det være smart å erstatte tacoskjell med grove tortillalefser, som er mer fiberrike. Disse inneholder litt mer energi, men til gjengjeld inneholder de flere næringsstoffer og metter mer. Har du noen halvtørre lefser igjen etter taco-middagen, kan du lage litt sunnere chips av dem. Du kan gjøre tacoen din enda sunnere og lettere ved å velge lettere ost fremfor vanlig ost, kesam eller drømmelett fremfor for vanlig rømme og karbonadedeig i stedet for kjøttdeig. Fyller du i tillegg tallerkenen med en raus porsjon salat til så er du i mål!

Du har lyst på smør… velg most avokado eller hummus

Vi nordmenn spiser generelt mange brødskiver om dagen. Da kan det fort bli mye smør, som er energirikt. Avokado er et kaloririkt alternativ, men det inneholder bare sunt fett. Avokadoen er også rik på folat og kalium. Ellers er også avokado en kilde til kostfiber, vitamin E, B6 og sporstoffet kobber. Hummus er et godt og næringsrikt alternativ for smør på brødskiven. Kikertpuréen kan fort bli en favoritt på brødskiven, så er det uprøvd kan det anbefales!

Du har lyst på is… velg sorbet

Iskrem er som kjent lagd av fløte og sukker, og inneholder den sjokolade eller om den toppes med strø, blir det en energirik is. Et sunnere alternativ er å velge mye bær til isen eller velge sorbet, som inneholder mer bær. Et annet godt og smakfullt alternativ kan være å spise frukt og bær toppet med vaniljekesam.

Flere smarte matbytter = sunnere hverdag

  • Velger du byggryn i stedet for hvit ris til byggryn – får du i deg mer fiber og flere vitaminer og mineraler.
  • Velger du grovt mel i stedet for fint – får du i deg mer fiber og viktige næringsstoffer.
  • Drikker du vann regelmessig – blir det lettere å dekke væskebehovet.
  • Bytter du fra importert mat til norske varer – er du med så langt det er mulig å opprettholde norsk matproduksjon og bidrar til god ressursutnyttelse.

Det er ikke nødvendigvis så store grep som skal til for å spise litt sunnere og litt mer bærekraftig, så lykke til med dine smarte matvalg og å spise litt sunnere i hverdagen!

Powered by Labrador CMS