Verdens skolemelkdag

Verdens skolemelkdag markeres over store deler av verden siste onsdag i september hvert år. Skolemelkordningen ble innført i Norge i 1971 og er en viktig del av skolemåltidet. I mange fattige land er skolemelken selve motivasjonen for å komme på skolen, mens vi gjerne tar den som en selvfølge.

Skolemelk gjør det lettere for barn og unge å få dekket behovet for kalsium, jod og protein. Foto: Melk.no
Skolemelk gjør det lettere for barn og unge å få dekket behovet for kalsium, jod og protein. Foto: Melk.no

Melk har mange næringsstoffer

Melk bidrar med protein, kalsium, fosfor, vitamin B2, vitamin B12 og jod. Som en del av en aktiv hverdag og et sunt kosthold er kalsium, protein og jod nødvendig for at barn skal vokse og utvikle seg normalt. En kartong skolemelk bidrar med omtrent 40 prosent av anbefalt inntak av kalsium for et barn og er i tillegg en av få kilder til jod. Skolemelk er altså en enkel måte å sørge for at barnet ditt får i seg flere næringsstoffer som kroppen trenger.

Flere varianter av skolemelk

Barn trenger et sunt og variert kosthold for å prestere optimalt både fysisk og mentalt gjennom en krevende skoledag. Foto: Melk.no
Barn trenger et sunt og variert kosthold for å prestere optimalt både fysisk og mentalt gjennom en krevende skoledag. Foto: Melk.no

Skolemelk er ikke lenger bare den hvite melken. Alle skoler får tilbud om totalt fem varianter av skolemelk; Lettmelk, Ekstra Lettmelk, Laktosefri, Ekstra Lettmelk med kakaosmak med 0,5 prosent tilsatt sukker, og økologisk lettmelk med smak av bringebær uten tilsatt sukker. De smaksatte melkevariantene er i tillegg laktoseredusert.

skolemelk.no kan du sjekke om skolen din er med og hvilke melketyper din skole tilbyr.

Retningslinjer for mat og måltider i skolen

Hev kartongen for verdens skolemelkdag!

Drikke er en naturlig del av måltidet og i følge retningslinjene fra Helsediretoratet anbefales det at alle barneskoler tilbyr ordninger som gir elevene mulighet for å få vanlig hvit melk hver dag. Med vanlig hvit melk menes melketypene ekstra lett melk, skummet melk og lettmelk.

Videre anbefales det at dersom skole/SFO ønsker å tilby smaksatt melk bør denne være uten tilsatt sukker og tilbudet av de vanlig hvite melketypene bør samtidig opprettholdes.

Smakssatt melk bedre alternativ enn saft

Den smakssatte skolemelken med kakaosmak er laktoseredusert og inneholder kun 0.5 % tilsatt sukker. Dette er et godt alternativ til vanlig sjokolademelk fra butikken, som inneholder 5 % sukker. Dersom barnet ditt ikke drikker hvit melk kan smakssatt melk være et godt alternativ for å gi barnet ditt et komplett skolemåltid med nyttige næringsstoffer.

Kilde: melk.no og helsedirektoratet.no

Powered by Labrador CMS