Vi sier JA til frokost!

Som jeg har skrevet om i et annet blogginnlegg så er frokosten stadig gjenstand for diskusjoner. Er det sunt å spise frokost, er det nødvendig, er det

smart? I 2011 fikk Melk.no gjennomført en landsdekkende undersøkelse for å kartlegge nordmenns frokostvaner og tall fra undersøkelsen viser at nordmenn er for frokost.

Nordmenn er et frokostspisende folk; Ni av ti mener frokost er sunt, og hele åtte av ti nordmenn spiser frokost hver dag. Det synes jeg er oppløftende tall. Jeg er, som allerede nevnt i et annet innlegg om frokost, tilhenger av dette måltidet som en god start på dagen. Det at flere kvinner oppgir at de spiser frokost hver dag sammenliknet med menn synes jeg ikke er overraskende. Barn er også frokostspisere, men det ser ut til at jo eldre barna blir, dess flere er det som hopper over frokosten. Det er en uheldig utvikling. Gode vaner har nemlig en tendens til å gå i arv. Barn av melkedrikkende foreldre drikker f. eks. oftere melk enn andre barn. Så hvordan blir det med frokostvanene om 10 – 20 – 30 år når tenåringene og de unge voksne later til å kutte frokosten?

Langt de fleste frokoster inntas hjemme og omtrent 60 % oppgir sultfølelse som den viktigste årsaken til at de spiser frokost. Andre ofte nevnte grunner til å spise frokost er at det er en sunn start på dagen og at frokostens bidrag av energi gjør at man unngår å bli trett og slapp.

Omvendt ble manglende matlyst nevnt som den viktigste årsaken til å hoppe over frokosten, etterfulgt av tidsnød. Blant de yngre var det dessuten flere som sa at de heller ville sove fremfor å spise frokost. Overraskende? Neppe!

Forskning viser imidlertid at det ikke er noen god løsning å kutte ut frokosten dersom du ønsker å gå ned i vekt. Manglende frokost kan nemlig bidra til vektøkning. Undersøkelsen til melk.no viste også at det var færre med BMI tilsvarende fedme blant de som spiste frokost hver. Det er også sett at overvektige oftere hopper over frokost eller spiser mindre til frokost sammenlignet med ikke-overvektige. Studier har vist at barn som aldri spiser frokost veier mer enn barn som spiser frokost de fleste dagene i uken. Normalvektige har også en økt risiko for å gå opp i vekt dersom de ikke spiser frokost, sammenlignet med de som spiser frokost. Spis derfor frokost dersom du ønsker å unngå vektøkning, eller ønsker å gå ned noen kilo. Små, hyppige måltider anbefales, og frokost bør være et av disse!

Forskning viser dessuten at kostholdet til de som spiser frokost inneholder mer fiber, kalsium, vitaminer og mineraler sammenliknet med de som ikke spiser frokost. Det betyr at de som spiser frokost i større grad vil få dekket sitt behov for næringsstoffer, og det gjelder da både voksne og barn.

Å kutte ut frokost vil på den annen side kunne medføre økt småspising og et høyere inntak av snacks og kaloririk mat i løpet av dagen. Studier viser at barn som ikke spiser frokost oftere inntar mer fet og usunn mat, i tillegg til at de har et lavere inntak av blant annet vitamin B6, jern, kalsium, magnesium, vitamin A, kobber og sink i løpet av dagen. Studier viser også at det kan være vanskelig for barn, unge og voksne som ikke spiser frokost å dekke kroppens behov for vitaminer og mineraler i løpet av dagen.

Inspirasjon til å lage din egen frokostblanding finner du i siste utgave av “Lev Godt. Lær Hvordan”

Ha en god start på dagen – Hilsen Kari

 Kilde melk.no

Powered by Labrador CMS