Lag din egen måltidsklokke
I Roede snakker vi mye om måltidsklokken, og viktigheten av denne. Det er fordi kroppen trives aller best - og responderer aller best, når vi lever regelmessige liv der vi både sover og spiser til faste tider. Men det betyr ikke at vi alle må gjøre likt.
Det handler om å finne den rytmen som passer deg.
Kroppen trives best med å ha en god rytme gjennom hele dagen, fra frokost til kvelds. I Roede anbefaler vi 3 hovedmåltider og 2-3 mellommåltider i løpet av dagen, altså at du spiser noe hver 3.-4. time. Kombinasjonen av sunne matvalg og regelmessige måltider bidrar til et mer stabilt blodsukker og jevnere energi til både kropp og hode.
Men ikke alle foretrekker denne måten å spise på. Noen liker å la det gå lenger tid mellom måltidene, og fungerer bedre på den måten.
Uavhengig av hvilken måltidsklokke du velger: Enten du skal ned i vekt - eller bare forbedre helsen, kan det være smart å lage en plan for måltidene. Da er det lettere å ha kontroll.
Kroppens drivstoff
Blodsukkeret er kroppens drivstoff, og er et mål for mengden glukose i blodet. Når det er en stund siden du har spist, kan du merke at det er vanskelig å konsentrere deg, og du kan bli slapp eller få vondt i hodet. Dette er et signal på at blodsukkeret er lavt og at kroppen og hjernen ikke får den energien de trenger for å fungere. Det er på tide å spise!
Det er ikke bare hvor ofte du spiser som påvirker blodsukkeret, men også hva du spiser. Sukkerholdige produkter, som kjeks og brus, gir deg raskt energi, med et påfølgende raskt fall i blodsukker. Grove brød- og kornprodukter er eksempler på mat det tar lenger tid å bryte ned til sukker og som dermed gir en mer langsom blodsukkerstigning. Den holder oss mett lenger.
Lag din egen måltidsklokke
Lag din egen måltidsklokke der du legger inn både hovedmåltider og mellommåltider gjennom dagen. Har du dager som skiller seg mye fra din vanlige dag, enten på grunn av jobb eller helg, lag to måltidsklokker.
Finn plass til dine fristelser
Så er det slik at mange av oss har noen ting vi liker ekstra godt, og dette faller gjerne utenfor kategorien sunn mat. For eksempel litt vin i helgen eller litt potetgull en fredag kveld. Det er det naturligvis også rom for. I Roede sier vi at du ikke er ordentlig sunn før du unner deg litt av det usunne.
Øv deg på å omgås dine fristelser i passe porsjoner, og lag gjerne en måltidsklokke for når det er du skal unne deg det lille ekstra.