6 veier til et roligere sinn

Et visst nivå av angst og stress er en normal del av å være menneske, og en konsekvens av å leve i en kaotisk verden. Et sunt nivå av frykt og stress er ikke nødvendigvis negativt: Det gjør oss oppmerksomme på fare, motiverer oss til å holde orden på livet, til å være godt forberedt, og hjelper oss med å beregne risiko.

Men ukontrollert frykt og stress kan ha stor innvirkning på livskvaliteten din. Når det blir en daglig kamp, er det på tide å handle før det blir enda verre. Snakk i så fall med fastlegen din eller noen du stoler på.

I denne saken vil vi gi noen råd til deg som føler du trenger en enkel veiledning i en stressende hverdag.

Les også: Sover du nok.

Aktivitet reduserer stresset

Trening kan bidra til å forebygge og behandle psykiske lidelser. Noen studier tyder på at regelmessig fysisk aktivitet kan være like effektivt for å behandle depresjon som samtaleterapi eller medisiner, men med færre bivirkninger enn medisiner. Trening kan også hjelpe mot angstrelaterte lidelser som fobier, panikkanfall eller stress.

Fysisk aktivitet er gjør oss sterkere og gladere!

Trening kan gjøre oss lykkeligere, mer tilfreds med livet og føre til en generell følelse av. Innarbeid regelmessig trening i rutinen din, og du vil kanskje sove bedre, redusere stressnivået, få bedre helse og bedre selvbilde.

Bli mer bevisst alkoholbruken

Mange mennesker liker å drikke alkohol fordi det gir en følelse av nytelse og velvære. På kort sikt kan moderat alkoholbruk gjøre at vi slapper av. Alkohol er nemlig et psykoaktivt stoff som påvirker hjernen vår og kjemikaliene som har en direkte innvirkning på humøret vårt.

Men jo mer alkohol vi drikker, desto mer tar rusen over. Godt humør kan plutselig bli til dårlig humør og vi kan føle oss triste eller deprimerte. På lang sikt kan høyt inntak av alkohol faktisk ha en permanent påvirkning på vår mentale helse.

Roede’s deilige kaffe latte!

Noen mennesker drikker for å lindre stress eller angst og bruker alkohol for å dempe vonde følelser. Over tid kan man da begynne å drikke større mengder fordi man trenger mer alkohol for å få den effekten man ønsker. Men det er godt kjent at å drikke for mye alkohol over lengre tid kan forverre både stress og angst og dermed føre til ytterligere psykiske problemer.

Koffein kan trigge stress

Koffein et stimulerende stoff som i passe doser kan føre til at man blir mer skjerpet og mer utholdende, men blir det for mye koffein kan det igjen gi negative virkninger. Det kan gi bivirkninger som hjertebank, uro, hodepine, søvnvansker og magetrøbbel. Forskning har faktisk vist at koffein kan føre til eller forverre angstlidelser, og at det kan forårsake panikkanfall hos personer med panikklidelse. Så opplever man bivirkninger, kan det være smart å begrense inntaket av koffein.

God søvn gjør deg mer robust

Angst, stress og søvn er tett knyttet sammen, og det ene påvirker dessverre det andre i stor grad. Ved å følge rådene om å være fysisk aktiv, begrense alkoholinntaket og ikke å drikke koffein, kan du legge et bedre grunnlag for god søvn.
Men det er også andre råd du kan følge, som kanskje kan hjelpe deg på veien til å føle deg mer uthvilt og robust:

  • Sov bare om natten og når du er trøtt
  • Unngå å bruke mobiltelefon eller nettbrett i senga
  • Hvis du ikke får sove, bør du heller stå opp og være i et annet rom til du føler deg trøtt i stedet for å ligge å vri deg i senga
  • Unngå å bruke nikotin
  • Skru av lyset på soverommet og sørg for å ha et godt inneklima
  • Legg deg til samme tid hver kveld

Næringsrik mat gir deg bedre balanse

Resultater fra nyere forskning tyder på at det kan finnes en direkte sammenheng mellom kosthold og mental helse. Kosthold med mye prosessert mat, sukker og fett kan forårsake emosjonell ubalanse og til og med symptomer på depresjon.

Lavt blodsukker, dehydrering eller kjemikalier i prosessert mat, kan forårsake humørsvingninger hos noen mennesker. Et kosthold med mye sukker kan også påvirke temperamentet. Hvis du føler deg ekstra engstelig etter å ha spist, bør du gå gjennom matvanene dine. Hold deg hydrert, unngå prosessert mat, og ha et sunt kosthold rikt på komplekse karbohydrater, frukt og grønt og protein.

Ha et bevisst forhold til bruk av din smarttelefon

Mobiltelefonen er et verktøy som på enkelte områder har gjort livene våre mye enklere. Men smarttelefoner er også ekstremt avhengighetsskapende og distraherende, og må derfor brukes med omhu.

Alt fra andre menneskers tilsynelatende perfekte liv til store hendelser i nyhetsbildet, er inntrykk vi ikke nødvendigvis har så godt av å få til enhver tid. Prøv heller å ta pauser for deg selv: Rett sansene mot egne tanker og følelser og prøv å sette søkelys på det du faktisk har kontroll over. Gjør aktiviteter som gjør deg glad, som å bake, pusle i hagen eller lese en bok.

Få en varig livsstilsendring med Roede-metoden

Du må ikke kutte ut alt du liker for å få et sunnere liv.

Roede-metoden er en helhetlig metode som legger vekt på sammenhengen mellom kosthold, aktivitet, motivasjon og, ikke minst, støtte og oppfølging. Hos oss kan du få en matplan tilpasset akkurat deg. Det er alltid lettere å lykkes med andres hjelp!

Powered by Labrador CMS