Sunne hverdagstips for travle studenter

Her gir vi deg råd om hvordan du kan takle studenthverdagens utfordringer – uten at det trenger å koste skjorta.

Studenthverdagen kan være travel og uregelmessig. Mye av dagen skal tilbringes i lesesalen, man må skynde seg til deltidsjobben etter forelesning, og

Planlegg måltidene dine

Først av alt, planlegging er nøkkelen. Det sies at “if you fail to plan, you plan to fail”, og det kan nok stemme. Det er ofte når en ikke har forberedt seg på når og hva en skal spise, at man går for de enkle, litt mindre sunne løsningene. Få en oversikt over når du har forelesning, når du skal jobbe, når du har foreningsmøter osv. og planlegg i forhold til dette. Prøv å flytte minst mulig på hovedmåltidene og unngå å hoppe over måltider. Kroppen trives best med et regelmessig måltidsmønster. Husk at selv om det virker som mye jobb i starten, går planleggingen mye raskere og lettere når du har etablert det som en vane.

Handle kun en gang i uka

Godt planlagt er halvveis gjennomført!

Les også: Sunn singelmat

Lag middag for flere dager

Hvis du vet at du skal jobbe etter forelesning eller sitte i lesesalen noen kvelder denne uka, kan det være lurt å forberede mat på forhånd som du kan ta med deg disse dagene. Middagsrester passer også bra som lunsj dagen etter. Lag litt ekstra middag når du først er i gang og oppbevar ekstra porsjoner i bokser du kan ta med deg.

Prøv f.eks. en smakfull wok, salat, eller stekte nudler med grønnsaker. Da får du et måltid som både metter godt, er bærekraftig, rimelig, og du får i deg mye grønnsaker som kroppen din har godt av. Et tips for å spare tid og penger, er å kjøpe frosne grønnsaker som er ferdig oppkuttet. Frysning bevarer næringsinnholdet i råvarene, og er derfor et godt alternativ til ferske råvarer.

Her finner du noen fine oppskrifter:

Stekte nudler med grønnsaker

Fiskewok med torsk

Salat med kyllingstrimler

Tacosalat

Les også: Middagsoppskrifter med kun 5 ingredienser

Når du ikke får planlagt

Prøv å motstå fristelsen til å kjøpe billig, prosessert mat som boller og fast food. Prosessert mat inneholder generelt mer salt, sukker og/eller mettet fett, og lite frukt og grønnsaker. Let heller etter råvarer og produkter som er rike på enten fiber, protein, umettet fett, vitaminer og mineraler. Kjøp for eksempel en yoghurt, byggrynsgrøt, en pakke knaskegulrøtter med hummus-dip, frukt, bønnesalat, eller lompe eller knekkebrød med pålegg. Har du mulighet til det, kan det være lurt å oppbevare noe holdbar mat på jobb eller skolen.

Tips til sunne produkter: Roedes produktguide

Legg middagen til før forelesningen

Har du ofte forelesninger på kvelden? Da kan det være lurt å legge middagen før forelesningen framfor sent på kvelden, og heller ta et lettere måltid etter forelesningen. Da unngår du å bli veldig sulten, og det blir lette å motstå fristelser eller overspising på kvelden. Kroppen er heller ikke innstilt på å fordøye store måltider rett før leggetid.

Ha med sunne mellommåltider

Når det går litt mange timer mellom måltidene er det lurt å ha med seg et sunt mellommåltid. Ha for eksempel med deg oppkuttede grønnsaker og frukt eller en ekstra brødskive. Nøtter er rike på fiber, sunt fett, protein, antioksidanter, vitaminer og mineraler. Invester gjerne i en stor pakke usaltede nøtter og ta med deg dagens dose i porsjonspakninger. Mange synes nøtter er dyrt, men det trenger ikke koste så mye hvis du kjøper i større volum som du selv porsjonerer.

Si du har kjøpt en 600 grams pakke nøtter og planlegger å spise 20 gram nøtter daglig, da vil disse nøttene vare hele måneden, og koster mindre enn en pils på byen – det kan de fleste ta seg råd til.

Tips på mellommåltid finner du på www.roede.com under oppskrifter.

Ta med deg frokost til tidlige forelesninger dersom det er tillatt

Er du en av de som hopper over frokost for å kunne sove litt lengre om morgenen? Frokost er for mange dagens viktigste måltid. Forskning tyder på at manglende frokost kan gå utover konsentrasjon, humør og læringsevne. Å spise frokost vil også hjelpe deg å redusere overspising ved de senere måltidene, og til å styre unna småspising mellom måltidene. Hvis du ikke er glad i å spise frokost rett etter du har stått opp, kan det være en ide å forberede frokost kvelden før og ta med seg til skole/jobb. Prøv f.eks. en sunn og mettende kjøleskapsgrøt.

Og ikke minst, få nok søvn!

Vi kan ikke få sagt det nok. Søvn er ekstremt viktig for god helse. Mangel på søvn kan blant annet føre til økt cravings (lyst på fet, salt og søt mat) og mindre overskudd. De fleste trenger rundt 7-8 timer søvn hver natt, så ha som mål å legge deg innen kl. 23 hvis du vet du må opp kl. 07:00 dagen etter.

Lykke til med studiene!

 

Astrid Strømsnes,

3. års student ved Samfunnsernæring Bachelor på OsloMet – med 8. ukers praksisperiode hos Roede

Klarer du å planlegge slik at du handler inn alt du trenger for uka én gang, sparer du deg for impulskjøp, dyrebar tid du kunne brukt på lesning, og ikke minst sparer du penger.

Powered by Labrador CMS