Gode tips på kakebordet til festdagene

På Roede-kurs har vi fokus på hvilke matvarer som er smart å inkludere i det daglige kostholdet, og hvilke du bør spise sjeldnere og i mindre mengder. I maidagene er denne maten lettere tilgjengelig og for mange kan dette være en utfordring. Det er ikke slik at du må avstå fra alt som serveres, men gjøre smarte valg og velge dine “utskeielser”.

Det er rom for alt i et smart kosthold, men i passe mengder

Frukt, bær med litt vaniljeis fremfor is med masse sjokoladesaus, krokan og daimkuler gir like mye kos og matglede!

MATGLEDE: Frukt, bær med litt vaniljeis fremfor is med masse sjokoladesaus, krokan og daimkuler gir like mye kos og matglede!
MATGLEDE: Frukt, bær med litt vaniljeis fremfor is med masse sjokoladesaus, krokan og daimkuler gir like mye kos og matglede!

Dersom grunnkostholdet er bra, er det rom for både kake og is på maidagene og på diverse avslutninger. Som alt annet er det heller ikke da nødvendig å overdrive, men velge dine utskeielser med omhu. Et kakestykke eller en is kan nytes, men det er ikke nødvendig å både drikke brus, smake alle kaker eller konsekvent velge den største isen. Litt kake gir like mye kos og kanskje til og med større nytelse. Frukt og smoothies er sunnere alternativer som også kan nytes i like stor grad som et kakestykke.

8 gode tips til å ivareta matgleden

Pavlova gir i tillegg gode vitaminer og antioksidanter fra bær og frukt som du bruker på kaken. Kcal gjelder per 100 g kake.
Pavlova gir i tillegg gode vitaminer og antioksidanter fra bær og frukt som du bruker på kaken. Kcal gjelder per 100 g kake.
 1. Bestem deg for hvordan du vil møte disse festdagene – det er du som bestemmer! Prøv gjerne å spise sakte, kjenn på smakene og nyt i mindre porsjoner – det er matglede i seg selv!
 2. Gjør de sunne valgene lettere tilgjengelig ved å lage et fargerikt fruktfat med forskjellig typer frukt og bær på kakebordet. Physalis, pasjonsfrukt, kiwi, ananas osv. er spennende frukt som egner seg godt på et festlig fruktfat.
 3. Forsyn deg med litt om gangen, og nyt og kjenn smakene på kakene.
 4. Det finnes mange nydelige sorbeter på markedet. Vel gjerne dette fremfor fløteis.
 5. TINE har kommet med en ny fløte det kan være verdt å prøve. Den heter Lett piskbar fløte 25 % fett, og kan som navnet sier bli til krem. Vanlig kremfløte har 38 % fett så her er det kalorier å spare uten at det går på bekostning av smaken
 6. Ha friskt kaldt vann tilgjengelig. Med sitron/lime eller krydderurter som sitronmelisse eller mynte og isbiter – det er delikat og smakfullt og slukker tørsten.
 7. Smoothie kan også serveres på dessert/kakebordet – det er enkelt å lage i en blender. Server i små shotglass, på et fat med litt isbiter. Da holder den seg kald og forfriskende.
 8. I mai kommer islysten tilbake og her er mye å velge i. Er du glad i is, velg lettere varianter så kan du unne deg en litt oftere. Les mer om is her: Sommer er istid – hvilken is velger du?

Pavlova
– Perfekt marengsbunn, vaniljekrem og masse friske bær

Pavlova er en smakfull kake, som kan pyntes med bare jordbær eller med mange forskjellige bær og frukt. La kreativiteten blomstre!

Dette trenger du til 1 kake:

 • 5 stk eggehviter
 • 3½ dl sukker
 • 1 ts maisenna
 • 1 ts vaniljesukker
 • 1 ts hvitvinseddik
 • 5 dl vaniljekrem
 • 200 g jordbær
 • 100 g bringebær
 • 100 g blåbær

Slik gjør du:

Forvarm ovnen til 250 °C. Bland eggehvite, sukker, maisenna, vaniljesukker og hvitvinseddik sammen i en miksmaster og pisk alt stivt. Dekk en rund form 26 cm med bakepapir og pensle den med litt smeltet margarin. Ha over den stivpiskede blandingen i formen. Senk varmen til 100 °C og sett formen på nederste rille i ovnen. Stek bunnen i 1 time og 20 minutter. Avkjøl. Rør vaniljekremen lett slik at den blir fin og jevn. Del jordbær i to. Fordel vaniljekremen utover kaken like før servering. Pynt kaken med friske bær.

Nydelig sjokoladekake

Dette trenger du til 18 små stykker: 

 • 4 dl hvetemel
 • 2 ss kakaopulver
 • 2 ts bakepulver
 • 2 ts vaniljesukker
 • 4 ss sukker
 • 4 ss flytende margarin
 • 2 stk egg
 • 2 dl skummet kultur

Slik gjør du: 

Sikt sammen mel, kakao, bakepulver og vaniljesukker. Tilsett sukker. Visp sammen margarin, egg og kulturmelk. Rør inn det tørre. Hell røren i en liten langpanne (20×30) eller form kledd med bakepapir. Stek kaken nederst i ovnen på 175 °C i ca 30 minutter til den er gjennomstekt. Avkjøl kaken på rist og skjær den i snipper. Server kaken med friske bær, bærsaus eller lettis.

Frukt og bær i tillegg til eller i stedet for kaker

Frukt og bær hører hjemme på et kakebord. Ikke bare ser det fristende ut med alle de nydelige fargene, men de tilfører kroppen også noe den trenger.

Forsyner du deg med en del frukt eller bær og en del kake er allerede kakekosen blitt et smartere valg. Ønsker du ikke kake i det hele tatt men har lyst på noe søtt er frukt og bær et ypperlig alternativ. Finnes frukt og bær på kakebordet er det mye lettere å spise litt mindre av det du egentlig ikke trenger.

Sjekk ut noen av våre oppskrifter med frukt og bær:

Kom mai du skjønne milde – velg smart og nyt i passe mengder!

Powered by Labrador CMS