Ispinne med god samvittighet

Mamma, kan jeg få en is???!!!!

Det er ikke bare en gang om dagen jeg får høre dette spørsmålet i løpet av sommerferien – men gjerne opp til 4-5 ganger. Og når jeg har 3 barn, som aldri ber om å få is helt synkront, blir det til at spørsmålet stort sett aldri forlater øregangene mine i løpet av sommeren. Det blir heller som et slags ekko i ørene. Og når et barn finner ut at han/hun vil ha en is, da er det stor sannsynlighet for at de andre to finner ut at de også vil ha.

Selvsagt er det greit å kose seg med en iskrem en gang i blant i løpet av sommerferien, men jeg antar at de aller fleste skjønner at det å spise 4-5 iskremer daglig a la Krone-is, Sandwich, Royal og Pin-up osv ikke er så bra. Ikke bare inneholder de sukker, fett og tomme kalorier – men de vil jo også gjøre de små barnemagene (og voksenmagene!) mette, noe som vil gå på bekostning av annen sunn og næringsrik mat.

Så da gjelder det å finne en plan B. Med mindre man er villig til å ta kampen “nei, ingen flere is nå”.

Sunn iskrem på pinne

Heldigvis er det mange alternativer i plan B, og felles for dem alle er at de gir ispinner som er fettfrie og uten tilsatt sukker (med mindre man ønsker å tilsette f.eks sukker eller honning).

Her om dagen leste jeg på Melk.no om en ispinne de kaller “Proteiner på pinne”. Jeg har ikke smakt den ennå, men denne kommer uten tvil til å bli testet i sommerferien. Den skal smake som en blanding av jordbærsmoothie og jordbærmilkshake – jeg hører barna juble allerede! Den inneholder også cottage cheese, og er dermed rik på proteiner.

Her er oppskriften til 6 porsjoner:

  • 2 beger Skyr & Cottage Cheese med mango og pasjon
  • 1 dl ekstra lett melk
  • 200 g dypfryste jordbær
  • 1 ts limesaft
  • 1 ss flytende honning
  • frysetørkede jordbær til pynt

Og sånn gjør du det:

Hell alle ingrediensene, utenom honningen, i blenderen og kjør til en smoothie. Alle klumper skal være borte. Smak og sjekk om du vil ha honning i røren eller ikke. Blend en runde til om du tilsetter honning. Fyll røren i formene. Press de hele jordbærene ned i formen – så tett inntil kanten du klarer. Nå er pinnene klare å bli lagt i fryseboksen.

Lag din egen saftis

Går man for disse is-krem variantene er det selvsagt lov å nyte flere om dagen på de varmeste dagene!

Rens og kutt opp frukt eller bær – her er det bare å velge å vrake i sesongens varer – og la gjerne barna få være med og velge! For å få en enda friskere smak kan du tilsette litt lime- eller sitronsaft oppi.

Legg frukt og bær i en blender og kjør til du har en jevn væske. Sil blandingen i en sil for å fjerne evt frø (som barn kan være “allergiske” mot). Hell blandingen over i isformer. For en mer fyldig konsistens kan du tilsette litt yoghurt naturell. Og hvis den ikke er søt nok kan den søtes med bitte litt sukker eller honning.

Et annet tips er å lage miniispinner med isbitbrett. Hell rester av smoothie og fyll isbitbrettet. Nam, nam.

Eller hva med banan-is på pinne? Du trenger kun bananer, ispinner og valgfritt tilbehør. Del bananen i to eller tre biter, og tre en ispinne i alle bitene. Ha over valgfritt strøssel og legg i fryseren til bananen er blitt til is. Når det kommer til strøssel er det bare å være kreativ. Finhakkete nøtter er godt – og kanskje litt sjokolade når en virkelig skal kose seg. Bananen kan spises straks den tas ut av fryseren, men bør helst stå litt i romtemperatur slik at den mykner litt.

Powered by Labrador CMS