Smarte barn spiser hvit fisk

Hvit, mager fisk som torsk, skrei, hyse og sei bør i likhet med fet fisk inngå i et variert kosthold. Den hvite fisken er en spesielt god kilde til jod, et næringsstoff mange faktisk får for lite av.

Jod er spesielt viktig for barn

Hvit fisk og meieriprodukter er nemlig våre beste kilder til jod.

Jod er nødvendig for normal vekst og utvikling av hjernen hos foster og små barn. Derfor er det også viktig at gravide og ammende får i seg nok jod. Undersøkelser har imidlertid vist at jodinntaket i befolkningen er lavt, og Den norske mor og barn-undersøkelsen viste at om lag halvparten av kvinnene hadde for lavt inntak i svangerskapet. Det gjelder særlig de som får i seg lite meieriprodukter, og heller ikke spiser så mye hvit fisk.

Ta med barna i matlagingen! De vil sannsynligvis spise mer når de har vært med å lage maten selv. La dem utforske og finne sine fiskefavoritter.
Ta med barna i matlagingen! De vil sannsynligvis spise mer når de har vært med å lage maten selv. La dem utforske og finne sine fiskefavoritter.

Hvor mye jod trenger vi?

Helsedirektoratet anbefaler et daglig inntak av jod på 150 mikrogram (µg) for barn over 10 år og voksne. Anbefalingene er noe lavere for små barn og noe høyere for gravide og ammende. Tre porsjoner meieriprodukter per dag og 2-3 fiskemiddager i uken vil bidra til en god jodstatus. Matvarer som brød og kornvarer, kjøtt og kjøttprodukter, egg, frukt og grønnsaker inneholder noe jod og kan derfor brukes som et supplement i tillegg til fisk og meieriprodukter (noen typer bordsalt er beriket med jod, men mengden jod er så lav at det har svært liten betydning for jod-inntaket i befolkningen).

Smarte barn spiser hvit fisk

Finn matglede og inspirasjon i et vell av sunne oppskrifter med torsk på roede.com.

Jod bidrar til normal hjernefunksjon hos barn. Studier antyder at barn av mødre som fikk i seg for lite jod i svangerskapet får en lavere IQ enn andre barn. Det er et stort behov for oppdaterte undersøkelser av jod inntaket hos barn og unge i Norge, men det antas, basert på tidligere undersøkelser og trender i kostholdet, at en betydelig andel har et for lavt inntak av jod. Spis derfor mer hvit fisk!

Noen enkle triks som får barn til å spise fisk:

Gjør hvit fisk mer fristende

Med små grep kan også den hvite fisken gjøres mer fristende for store og små ganer. Torsk i tortilla eller soyabakt torsk med grønnsaker og byggkorn er noen eksempler.

Powered by Labrador CMS