Vegetarpizza av blomkål med paprika og mozzarella
Vegetarpizza av blomkål med paprika og mozzarella

Vegetarmat – godt for helsen og miljøet

Det har i den senere tid blitt mer fokus på vegetarisk kosthold. Men lurer du fortsatt på hva som menes med et vegetarisk kosthold? Er det så sunt som man skal ha det til, og er det egentlig bra for miljøet?

Er det bare en flopp, eller bør vi ta det seriøst innover oss og glede oss over at den vegetariske trenden har tatt butikker, restauranter og den norske befolkningen med storm?

Hva er vegetarisk kosthold?

Vegetarisk kosthold er først og fremst der fisk og kjøtt er utelatt – mens du kan spise meieriprodukter og egg. Det kan også skilles mellom tre ulike former, etter hvilke matvarer som inngår.

Friske grønnsaker servert med hummus, guacamole, og urtedressing
Friske grønnsaker servert med hummus, guacamole, og urtedressing
  • Vegankost: Et kosthold som ikke inneholder noen matvarer av animalsk opprinnelse
  • Lakto-vegetarisk kost: Her inngår melk og melkeprodukter
  • Lakto-ovo-vegetarisk kost: Her inngår også egg i tillegg til melk og melkeprodukter

Vegetarisk og bærekraftig mat

Derfor anbefaler Helsedirektoratet å spise minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær. Sett ut fra et helsemessig og bærekraftig perspektiv, konkluderer ernæringsrådet med at det hadde vært gunstig å øke anbefalingen “5 om dagen” til “7 om dagen”!

Et vegetarisk kosthold som består av mer plantebasert kost med et bredt utvalg av grønnsaker frukt, bær og fullkorn og belgvekster, krever langt mindre ressurser og CO2-utslipp enn produksjon av kjøtt, så derfor vil produksjon av matvarer fra planteriket ha et betydelig lavere karbonavtrykk.

Betyr det mye for deg at den livsstilen du ønsker å endre til er bærekraftig?  Ja, da er Roede-metoden et smart valg for deg!

Ernæringsrådet har i en rapport vurdert de norske kostrådene i et bærekraftig perspektiv, og her kommer det tydelig frem at det er et stort samsvar mellom det å spise sunt og det spise bærekraftig. Men ikke er det bare bærekraftig å spise mer grønnsaker frukt og bær. Det er også en overbevisende sammenheng mellom høyt inntak og redusert risiko for vektøkning, kreft og hjerte- og karsykdommer.

Hvordan jobber Roede med et bærekraftig og sunt kosthold?

Vi følger Helsedirektoratets anbefalinger, så Roede-kostholdet er også et bærekraftig kosthold med mye grønnsaker, grove kornprodukter, mindre kjøtt og passe mengder mat. Et sunt kosthold er bra for helsen, og øker sannsynligheten for at du får mange leveår med god livskvalitet.

I nye Roede bruker vi først litt tid på å bli kjent med hvordan du lever, trener og spiser. Deretter foreslår vi små endringer, som vil føre til at vektkurven din peker nedover – og ikke oppover. Men det unike er at du selv får bestemme hvilke endringer du ønsker å innføre i livet ditt, og sammen jobber vi med å få deg på sporet av de sunne vanene som varer.

Vegetarpizza av blomkål med paprika og mozzarella
Vegetarpizza av blomkål med paprika og mozzarella

Nå tenker du kanskje at du absolutt ikke har noe planer om å bli vegetarianer! Det trenger du heller ikke, men å inkludere noen vegetariske retter innimellom kan bidra til at du får i deg nok grønnsaker i løpet av dagen og uken. Å krydre kostholdet med noen vegetarretter vil også gi spennende variasjon i smaker og variasjon i viktige næringsstoffer som kroppen trenger.

Oppskrifter på vegetarretter fra Roede-kjøkkenet

Har du lyst til å prøve noen nye vegetarretter, kan du nå finne over 100 smakfulle og næringsrike vegetarretter hos oss.

På Roede-kjøkkenet finner du mange smakfulle oppskrifter på vegetarretter og måltider som er verdt å prøve ut:

Prøv et Roede-kurs og få nye, sunne vaner som varer

Vi har utviklet skreddersydde produkter og løsninger. Du kan prøve Roede i fire uker. I løpet av disse ukene kommer du til å gå ned i vekt, men det er ikke det viktigste.

Det viktigste er at du kommer til å få smaken på det gode liv. Du kommer til å hilse på en bedre utgave av deg selv, en som har overskudd og energi.

For å oppnå varig endring og nye vaner som varer, blir de aller fleste lengre hos oss. Derfor har vi et fleksibelt medlemssystem med bindingstid på kun 4 møter. Som medlem får du ukentlig oppfølging av en sertifisert kursleder, og du kan velge mellom digitale kursmøter, en kombinasjon av digitale og fysiske møter eller vårt største produkt som er fysiske gruppemøter.

Powered by Labrador CMS