Bruk din “indre stemme” til noe konstruktivt
Vi har alle vært der. Du hadde store planer for trening etter jobb eller satt deg et mål om at denne uken skulle du planlegge måltidene slik at de ble sunne. Snopet var forbeholdt lørdagen. Men så snur alt.
Den indre “stemmen”
Det har vært en lang dag på jobben, du har vært flink, effektiv og veien til sofaen er kort. Kanskje du heller skulle slå på tv og sett en god film. Sakte men sikkert lar du deg fortrylle av den vesle stemmen i hodet som virkelig understreker hvor godt det hadde vært å gå utenfor skjemaet fordi du fortjener en pause. Hvor deilig det hadde vært å kjøpe noe enkelt til middag, fremfor å lage den planlagte og altfor sunne torskeretten.
Hvor stor betydning har egentlig vår “indre stemme” for våre valg? Hvordan skal vi klare å endre måten vi snakker til oss selv på til noe konstruktivt?
Hvem er denne “stemmen” som stadig sniker seg inn?
Hvem er denne stemmen som stadig godsnakker til oss og påvirker oss til å ta andre valg enn det vi egentlig vet at vi burde? Og kan vi egentlig få gjort noe med den? Først og fremst kan det med en gang avklares at det er deg selv. Det handler gjerne om hvordan du tidligere har forholdt deg til situasjonen eller følelsene du er i. Den minner deg om hva som har funket før – i alle fall for en kort stund. Gamle vaner er vonde å vende, sant..?
Hvordan styrer egentlig den «indre stemmen?»
Har du lagt merke til om dine valg styres av ditt humør og overskudd?
Vi mennesker styres etter ønske om å oppnå glede og velvære. Behovet for å unngå ubehag er stort. Når du får lyst på godteri eller snacks lager hjernen gode grunner for at du skal tilfredsstille lysten. Du må på relativt kort tid finne argumenter og tanker som gir større ubehag ved å spise sjokoladen enn det gir glede. Se for deg konsekvensene av å gjøre det.
Dette skjer gjentatte ganger. Ikke bare ved å spise usunt, men også behaget du oppnår ved å ligge på sofaen. Det er nå du må jobbe med tankene dine. Spør deg selv, hva vil konsekvensen for deg være om du stadig lar «den indre stemmen» vinne over din egentlige vilje.
Bevissthet og refleksjon er en styrke i de valgene man gjør.
Reflekter over valgene du gjør
Hvis du stadig lar deg overbevise slik at dine planlagte valg går i vasken, kan det være nyttig å bli mer bevisst på hvilke situasjoner du lar deg overbevise og endrer dine valg. Stemningsleiet ditt styrer ikke rent sjelden hvordan du tenker og føler.
Reflekter over hvilke følelser du har etter at valgene dine er tatt. Baseres de på dårlig samvittighet eller tenker du at valget ditt var det eneste riktige der og da. Føles det bedre for deg om du dropper din planlagte trening eller sitter du igjen med en dårlig følelse ved at du igjen ikke klarte å komme deg ut?
Bruk bevisstgjøringen din til noe positivt
Du kan reflektere over hvordan kan du møte stemmen med et «hei» og gjøre rom for å evaluere fordeler og ulemper med de valgene du ender opp med å gjøre. Du kan kjenne på de følelsene du hadde forrige gang du avviket dine planer fordi denne stemmen klarte å overbevise deg til noe annet enn det som var den opprinnelige planen. Ved å være bevisst egne valg får du mulig også en forklaring på hvorfor du tar de valgene du gjør i gitte situasjoner. Det kan brukes til din fordel, fordi du i større grad før stemmen skal overbevise deg vet hvilke situasjoner du er mer sårbar enn andre.
Kan du fremover bruke “den indre stemmen” til noe positivt?
Det er ikke hensiktsmessig å få dårlig samvittighet for valgene man tar, det er det ingen som har noen fordeler med. Neste gang stemmen kommer er du kanskje mer selvbevisst og kan i større grad vurdere hvorvidt du fortjener noe ekstra og hvorfor. Er du forberedt er det kanskje enklere å overvinne stemmen eller faktisk innse at du har fortjent noe ekstra, men da i en større bevissthet, uten dårlig samvittighet.
Lær deg å håndtere den “indre stemmen” og bruk den heller til noe konstruktivt!