5 verktøy for stresshåndtering

I hektiske perioder er det noen ganger vanskelig å tenke hva som virkelig er viktig å huske på. Vi vil hjelpe deg til å holde fast ved noen smarte vaner som kan hjelpe deg gjennom litt stressende perioder.

Det er fort gjort å tenke at hektiske perioder med mye stress og hodebry er tidspunkt hvor det skal være lov å slippe planlegging og trekke tilbake alle ekstra gjøremål.

Men om du planlegger inn “frikvarter” for deg selv, så kan det være med på å bygge deg opp og gi deg krefter gjennom en litt tøff periode.

Les også: Stress ned blodtrykket

Stress kan føre til utmattelse og gjøre deg ekstra utsatt for sykdom og livsstilssykdommer
Stress kan føre til utmattelse og gjøre deg ekstra utsatt for sykdom og livsstilssykdommer

1. Ta deg tid til å planlegge

Ved å sette av 15 minutter i uka til å legge en plan for middager, innhandling av mat, oppsett av treningsøkter og andre avtaler eller gjøremål, så vil du kanskje frigjøre mye tid resten av uken til å fokusere på det som stresser deg opp og rekke å bli ferdig på tidsfrister.

Trenger du å øve på å bare være litt “tilstede” her og nå?
Trenger du å øve på å bare være litt “tilstede” her og nå?

2. Finn noen oaser for deg selv

Det å øve seg på å gjøre “ingenting” og jobbe med å koble tankene av kroppen er noe mange må øve lenge på for å få til. Men ved å sette av 10 minutter daglig med en YouTube-snutt eller en avslappende veiledning på en app eller med musikk kan være nok til å få roet ned pusten og kommet i kontakt med kroppen igjen. Ofte flyr vi fra en avtale til en annen, men noen ganger trenger vi å finne tilbake til litt “her & nå”- fokus og bare “være” litt i oss selv uten forstyrrelser.

Bygg opp egen mestringsfølelse ved å fokusere på det du mestrer, og legg bekymringene litt vekk
Bygg opp egen mestringsfølelse ved å fokusere på det du mestrer, og legg bekymringene litt vekk

3. Visualiser dine hinder

Toppidrettsutøvere gjør det samme for å prestere godt, og ofte gjelder det å forberede seg mentalt på hvilke gjøremål eller opplevelser du vil måtte ta tak i eller møte i nærmeste fremtid. Om du i forkant av at ting skjer bruker litt tid på å forberede deg, så vil du kanskje roe ned bekymringer og stress noe, og da få bedre harmoni ellers i hverdagen til å finne trivsel og velbehag i en ellers så hektisk tid.

4. Ha tro på deg selv

Om du tenker at du spiller på lag med deg selv, og gjør ting som kjennes nyttig for din situasjon så hjelper det gjerne på fremdriften. Men om du motarbeider hva du faktisk har lyst til å bruke tiden din på, så kan det være smart å lytte litt til denne varsellampen, og har litt tro på at du kjenner deg selv best. Hent derfor frem tanker om ulemper/fordeler med å fortsette slik du gjør nå, og se om du gjør det som gagner deg og din videre prosess.

5. Husk å puste

Mange som stresser og kjenner at det hele kan bli litt uoversiktlig, så kan du ha stor nytte av å jobbe med pusten sin. Dette kan gjøres som nevnt over i mindfullness, eller bare mer bevisst gjennom treningsformer som yoga eller ved at du i pressede situasjoner bruker 10 sek på å ta noen dype pust og da kan roe ned både puls og tankestrøm før du jobber videre.

Powered by Labrador CMS