Bli kvitt dine lykketyver!
En ting de fleste av oss burde bli bedre på, er å bli kvitt lykketyvene våre, og heller finne – og gi plass til lykkekildene. Men det kan være lettere sagt enn gjort! For det er nemlig sånn at det er veldig individuelt hva som er den enkeltes lykkekilde. Dette må gjerne tilpasses den enkelte basert på alder, preferanser, personlighet, interesser osv. Det finnes med andre ord ingen fasitsvar på hva som er en lykkekilde.
Men heldigvis er det noen ting man kan fokusere på, som vil ha en effekt hos de fleste av oss.
Den største lykketyven for de aller fleste er stress. Det vil si tidsklemme, alt man skal rekke, alle forventingene der ute, jaget etter status og måloppnåelse og alt man skal få til. De fleste av oss opplever stress i hverdagen på en eller annen måte. Så hvordan kan man bli kvitt dette?
Identifiser kaoset
Et tips er å begynne i det små. Begynn med å fokusere på hverdagslykketyvene som skaper kaos i hverdagen din. Det er alle tingene som blir liggende å murre, som rot i skuffer og skap, ubesvarte e-poster, ubetalte betalinger, alt skittentøyet osv. Dette kan ta lykke fra oss. Kanskje i større grad enn vi tror.
Skaff deg oversikt over alle de små tingene som ligger som en mental kløe i bakhodet, og som du kjenner har en påvirkning på humøret ditt. Bli heller ferdig med disse tingene, istedenfor å skyve dem foran deg. Og husk å tenke motsatt også – at små hverdagslige lykkebringerne kan gi deg et lite boost!
For å få det bedre burde man med andre ord fokusere både på det å ha det bra og ha gode opplevelser, men også rydde opp i det som rammer livskvaliteten. Å betale regninger og komme gjennom innboksen kan gjøre deg mer tilfreds og gi mindre uro, mens det å smile til noen i butikken kan gi en følelse av lykke der og da. Det er ikke alltid så mye som mål til.
5 gleder i hverdagen
Så hvordan kan du fylle livet med små gleder? Et sted å starte er å reflektere over hvilke stresskilder og stressfaktorer kan du fjerne? Hva er det som spenner bein på din hverdagsglede, og hva skal til for at du opplever hverdagslykke? Husk at du trenger ikke sette lista for høyt. Sett deg mål som er oppnåelige. Hvor deilig er det ikke å krysse av på listen for ting man har gjort?!
Som nevnt over er stress en stor lykketyv for de fleste av oss. Og selv om det er individuelt hva som gjør oss lykkelige, er det noe som kalles for hverdagsgledens 5. Hverdagsgledens 5 blir som Helsedirektoratets «5 om dagen», bare at her handler det om god psykisk helse, og består av fem temaer som gjør alle lykkelige. Disse er:
- Knytte bånd. Vi kan alle investere mer tid i relasjonene våre. Både de løse og de nære relasjonene. Gjør gode ting for andre, og sett av tiden til folk som betyr noe for deg. Lykkeforskning viser at slike bånd har noe for seg.
- Fysisk aktivitet. Mye forskning viser at fysisk aktivitet styrker kroppen og bedrer humøret. Og det betyr ikke at du må løpe et maraton. Bare noen få minutter med fysisk aktivitet har effekt på humøret. Hvert minutt teller. Finn en aktivitet du liker og trives med å gjøre.
- Være til stede i livet sitt. Det er viktig å være til stede både i sitt eget følelsesliv, og i det som skjer rundt deg. Kjenn etter hvordan du har det, og bevisstgjør deg på farger, lukter og det som skjer rundt deg. Det er mye rundt oss som vi ikke er oppmerksomme på, og det er mye rundt oss som vi til enhver tid kan ta del i. Du har sikkert hørt om begrepet mindfullness. Det handler om å være til stede i alle aktivitetene du gjør.
- Lær noe nytt. Vi er jo nysgjerrige mennesker! Det å oppdage nye ting, og lære noe nytt – enten det er gjennom ny kunnskap, bøker eller oppskrifter kan få oss til å føle oss bedre. Prøv å engasjere deg i ett tema. Fordypning er en effektiv og god kilde til lykke.
- Bidra, samarbeid! Vi mennesker trenger å føle at vi har verdi og at vi tilfører verdi. Det å føle seg betydningsfull er godt for å føle lykke. Bidra med noe frivillig eller ring noen du ikke har snakket med på lenge, og kjenn hva det gir deg.
Alle disse aktivitetene er enkle oppgaver som lett kan flettes inn i livet man lever. De er enkle å huske, det handler bare om å praktisere dem!
Livskvalitetsmuskelen må trenes
Husk at livskvalitetsmuskelen er som en hvilken som helst annen muskel. Den må trenes, den må brukes! Og den kan trenes opp til bedre lykke.
Dette gjør man ved å ta fatt på aktivitetene over. Husk at det er lettere å oppnå lykke gjennom aktiviteter, enn bare å si til seg selv «tenk positivt!».
Begynn å samle på alle de små og store positive opplevelsene, som til sammen kan overskygge det hverdagslige stresset. Vend lyskasteren på alle de små og store positive opplevelsene. Det er en fin måte å trene seg opp til å få det bedre!
Kilde: Lykkeforsker Ragnhild Bang Nes/Leger om livet