Du kan trene viljemuskelen din

Om du ikke gjør det, burde du! For du vet jo hva man må gjøre med muskler, man må trene dem!

Vi har alle sammen viljestyrke, og som med alle andre muskler kan denne også overbelastes, men den gode nyheten er at vi kan trene den til å bli sterkere. Heldigvis!

Det er faktisk gjort forskning på at med litt øvelse er det mulig å styrke og forbedre selvkontrollen, og dermed gjøre det lettere for en selv å gå ned i vekt. Dersom vi bruker musklene mye over tid, så blir de slitne. Og hvis vi ikke lar de få hvile, så mister de mye av sin kraft. For eksempel dersom du bruker mye selvkontroll på å kontrollere temperamentet, vil du trolig lettere gi etter til andre fristelser, eksempelvis søtsaker!

I nevnte forskning viste det seg nemlig at personene med mest viljestyrke gikk ned mer i vekt, og dersom viljestyrken er som en muskel, kan den også trenes opp. Det positive for oss og for våre kursdeltakere er at de samme resultatene ble funnet hos personer som fikk trent viljestyrken sin i løpet av et seks måneder langt behandlingsopplegg for vektreduksjon.

Dette er jo helt selvsagt, tenker du kanskje? Men hvis jeg spør hvordan du skal gå fram for å trene viljestyrken, hva sier du da…?

Her er noen enkle øvelser du kan gjøre. Det er mulig de psykisk vil koste deg litt mer enn det noen knebøy gjør, men når du vet hva resultatet kan bli,  er det vel verdt det.

Viljestyrke er evnen til å kontrollere handlinger, følelser og lyster, og evnen til å motstå fristelser (McGonigal 2012).
Viljestyrke er evnen til å kontrollere handlinger, følelser og lyster, og evnen til å motstå fristelser (McGonigal 2012).

Tips for å styrke viljestyrken:

  • Begynn i det små. Ikke sett deg for mange mål på en gang. Ha konkrete og overkommelige mål.
  • Tilrettelegg. Hvis du vil slutte å spise godteri, fjern alt godteri fra huset! Hvis ikke bruker du viljestyrkemuskelen hver gang du åpner kjøkkenskapet.
  • Unngå situasjoner der du fristes. Eller øv deg i alle fall godt før du utsetter deg selv for slike situasjoner.
  • Hvis du må gjøre noe som krever litt ekstra viljestyrke, utfør denne oppgaven tidlig på dagen. Forskning viser at oppgaver som trenger mer viljestyrke og selvdisiplin er enklere å utføre tidlig på dagen før viljemuskelen har rukket å bli sliten.
  • Utfordre komfortsonen din. Da bygger du selvtillit. Selvtillit er den verste fienden til en slapp viljemuskel.
  • Lag din egen liste for hvordan du skal unngå å slite ut viljemuskelen. Hva slags trening funker for deg?

Å ta overordnede valg betyr å bestemme meg for noen ting jeg ikke engang skal la meg selv vurdere – i hvert fall ikke mer enn ett sekund.

Les også: Viljestyrken er som en muskel – den kan trenes.

Mitt triks….

Jeg har også lyst til å dele mitt aller beste triks som har gjort mye for viljestyrken min. Jeg tar overordnede valg. Da jeg ble klar over at vi hver dag blir utsatt for over 200 matvalg skjønte jeg hvorfor jeg var sliten i viljen og ikke klarte å stå i mot, særlig på kvelden. Så jeg bestemte meg for å ta det jeg kaller overordnede valg. Hvis jeg skal ta stilling til fristelser hver gang jeg møter dem blir viljen sliten.

Her er noen av min overordnede valg:

  • Takke nei til 3 for 2 tilbud på boller når vi stopper for å fylle kaffe på bensinstasjonen
  • Ikke velge kakao på kaffeaotomaten på kontoret – den knappen finnes bare ikke
  • Ikke vurdere sjokolade etc når jeg handler mat – jeg kjøper heller en banan hvis jeg er sulten

Da unngår jeg mange valgsituasjoner og jeg sparer viljemuskelen til mer uventede fristelser som måtte komme min vei.

Hvilke overordnede valg kan du ta?

Del gjerne dine tanker og triks her, så vi kan inspirere hverandre.

Powered by Labrador CMS