Finn din egen balanse
Vi lever i en tid der mange har et ønske om å endre litt på livsstilen. Mer trening, vektnedgang, sunnere kosthold og røykeslutt står høyt oppe på listen over hva mange ønsker å gjøre noe med.
Som ernæringsfysiolog og med mange års fartstid i Roede AS, er det ingen overraskelse at jeg er opptatt av sunn livsstil, men aller mest er jeg opptatt av det å finne en balanse mellom sunnhet og trivsel. Altså å finne den livsstilen som er sånn passe sunn – og hvor du opplever at du trives med de valgene livsstilen innebærer. Altså, ønsker du å veie noen kilo mindre, må du samtidig ønske en litt annen livsstil enn om du bestemmer deg for å trives med den vekten du har.
Om du har bestemt deg for å gå ned noen kilo, er mitt råd at du gjør noen gradvise endringer som du tror du kan trives med over tid. Begynn med å spise regelmessig. Det er for mange selve nøkkelen til å lykkes. Starter du dagen med en god frokost og spiser hver tredje til fjerde time videre gjennom dagen, får du mer overskudd og energi gjennom dagen, et mer stabilt blodsukker og mindre behov for å småspise. Det blir rett og slett enklere å redusere det totale energiinntaket. Noe som jo er litt av hemmeligheten bak et vekttap.
Når du har måltidsmønsteret på plass, er neste tiltak å justere mengden mat du spiser. Ikke at du skal sulte deg, men du skal lære å spise passe mengder av de forskjellige matvarene. Mindre av noe og mer av noe annet – nettopp for at du skal kunne spise deg passe mett og likevel innta mindre energi enn du forbruker. Det handler om å kutte litt på karbohydratene, rett og slett fordi det er her vi får det meste av vår energi fra. Det handler om å være bevisst på mengden fett fordi fett er vårt mest energitette næringsstoff og det handler om å få i seg nok proteiner fordi de gir god metthet.
For å gjøre en slik justering av mengdene, anbefaler vi at du i en periode bruker kjøkkenvekten og registrerer det du spiser. Det gir mye god læring i hvor store porsjonene dine bør være og er en god hjelp for å innarbeide et nytt øyemål.
Sist men ikke minst handler det om å se mulighetene fremfor begrensningene.