Jul med god samvittighet
Det kommer ikke an på hva man spiser mellom jul og nyttår, men hva man spiser mellom nyttår og jul.
Det er sant, men for de fleste av oss starter julefeiringen lenge før jul, med gratis pepperkaker når du handler julegaver, gjerne opptil flere julebord og julegodteri i matbutikkene allerede i november. Derfor er det lurt å ha et bevisst forhold til både kosthold og fysisk aktivitet både i julen og i tiden før jul.
1. Julens kalorier
Hvor mye kalorier er det i julematen? Klart vi skal nyte julemat og julegodteri i julen med god samvittighet. Blir det mye julemat utenom juledagene har du mye å hente på å ta vare på måltidsrytmen, planlegge måltidene dine, samt ta hensyn til mengdene du spiser. Et stabilt blodsukker gjør det lettere å ha kontroll over hva du spiser. Husk også hvor deilig det er å stoppe i tide istedenfor å gå stinn fra bordet og angre på den siste ribbebiten.
2. Lettere tradisjoner
Ribbe og pinnekjøtt er de mest kaloririke julemiddagene. Heldigvis finnes det lettere julemat også, så hvorfor ikke bygge noen av dine juletradisjoner på disse: Kalkun, torsk og skinkestek uten fett er alle magrere alternativ. Fyll på med grønnsaker og annet kalorivennlig tilbehør og vær sparsom med de fete sausene. Mens en ribbetallerken med medisterkaker, julepølse og tradisjonsrikt tilbehør kan komme opp i 1500 kcal, vil en god porsjon kalkunmiddag, servert med grønnsaker, saus og poteter, tilsvare rundt 700 kcal.
3. Mye god mat i god drikke
Litt frisk luft mellom måltidene gjør godt for både kropp og sinn.
Det er faktisk slik at drikke alene lett kan utgjøre halve dagsbehovet for kalorier, så ikke glem å ta med drikke i kaloriregnskapet. Drikk vann ved siden av vinen. Ha gjerne mynte eller basilikum i vannet, så ser det straks mer innbydende ut. Foretrekker du øl og akevitt til julematen, sparer du en del på å velge alkoholfritt øl (90 kcal i en halvliter) istedenfor vanlig øl (200 kcal i en halvliter).
4. Sett frem et fruktfat
Rydd julekakene og julegodteriet bort og pynt heller med clementiner og annen frukt. Står søtsakene fremme er det så alt for lett å gå og småspise – bevisst eller ubevisst. Det er noe som heter ute av øye ute av sinn – og det er sant når det gjelder kaker og godterier. Sett heller frem og pynt stuen med fristende fruktfat – og det er det jo bare lurt å forsyne seg av.
5. Ta vare på forbrenningen
Det har lett for å bli en del stillesitting i julen og i tiden før. Sett av tid til fysisk aktivitet. Det er godt for fordøyelsen, det gir litt ekstra forbrenning og det er litt lettere å velge smart etterpå. Å være i aktivitet er er en fin måte å være sammen på som alle har godt av og som alle har glede av. Det er ikke meningen at juletiden skal bli et stressende hamsterhjul hvor du bare tenker på kaloribalansen, men ha bevisstheten med deg og legg til rette for at du tar gode valg for deg selv.
Julehilsen fra Jeanette