Kom raskere til målet gjennom visualisering
Det er flere måter å jobbe mot et mål, og visualisering er et velprøvd, effektivt og spennende verktøy.
Hvor ofte øver du på ting som du ikke får trent på i virkeligheten? La oss si du har en skikkelig uvane, som å drikke Pepsi Max hver dag eller ta deg en sjokoladebit etter middag eller du syns det er utfordrende å snakke til en forsamling. Du tenker at du bør skjerpe deg og ta deg sammen, men det blir med det. For det er jo ikke så lett å øve på ikke å drikke brusen eller spise sjokoladen, eller å tale til en forsamling struttende av selvtillit?! Eller…?
Vel, jo, det går an. For gjennom visualisering kan du trene på ting du ikke får trent på i virkeligheten, som en forberedelse på situasjoner du ønsker å mestre.
Så hvorfor er visualisering er såpass godt hjelpemiddel? Jo, det er fordi når du visualiserer en tenkt situasjon har du flere muligheter og større frihet til å velge enn i en ekte situasjon, og du kan øve og repetere mye mer. Og du kan faktisk lure hjernen!
Les også: La pulsklokken hjelpe deg å slappe av!
Test deg selv ut på forhånd
Øv på visualisering hjemme
Nå vil du som har lest helt hit sikkert lære deg hvordan du visualiserer. Da gjør du som følger: Sett deg godt til rette, pust dypt noen ganger og gjør deg mottakelig for en visualiseringsøvelse. Så gjør du dette:
Bestem deg for hva du ønsker å endre, begynne med eller bli bedre på (ikke det du ønsker å slutte med eller unngå).
Se for deg stedet der du skal befinne deg. Ikke bry deg om at det dukker opp forstyrrende bilder – det er helt vanlig. Hold fokuset på det du har bestemt deg for å tenke på. Dette kan kreve noe trening.
Skap følelsen du vil ha inne i deg, følelser regulerer adferd sterkere enn noe annet. Lag et bilde på denne følelsen, for eksempel styrke, energi eller mot. Bruk gjerne metaforer eller minner hvor du har hatt denne følelsen tidligere.
Visualiseringen: Beskriv for deg selv detaljerte indre bilder av hva du gjør, hvordan du gjør det, hvordan kroppsspråket ditt er, hvordan stemmen er og hvor du ser. Vær konkret. Unngå bruk av ”ikke”. Tenk ”nå skal jeg ta et tynt kakestykke” i stedet for ”nå må jeg ikke forsyne meg for mye” og se at du forsyner deg med det tynne kakestykket.
Etter å ha gjort denne øvelsen noen ganger blir du kjent med hva du faktisk skal gjøre i den aktuelle situasjonen. Lag gjerne en enkel mental ”filmsnutt” med noen stikkord for sted, følelse og handling. Disse mentale bildene henter du opp når du trenger dem.
Lykke til!
Det spennende er at hjernen din ikke skiller mellom ekte og tenkte situasjoner, selv om du vet forskjellen. Du bruker mange av de samme nerveforbindelsene når du trener mentalt som du bruker i ekte situasjoner. I tillegg lager du nye forbindelser som du får nytte av i de ekte situasjonene.
Når du øver mentalt flere ganger på forhånd har du allerede testet ut hvordan du for eksempel takler å måtte si nei, hvordan du overvinner frykten eller hvordan du skal ta det sunne valget. Øvingen øker sannsynligheten for at du gjør det du ønsker og har planlagt når situasjonen oppstår.