Slik får du økt viljestyrke
Det virker som flere enn noen gang ønsker å komme i form. Likevel er det mange som ikke lykkes med å skape gode treningsvaner i hverdagen. Står det på viljen?
Men er det sånn at viljemuskelen er trenbar, på linje med vår fysiske muskelmasse? Les videre for å finne ut dette. Kanskje det vil bidra til at du bedrer din treningsvilje.
1. Hvor vanlig er det, å ha en svak eller svekket viljestyrke?
Det spørs på hvilket område i livet vi måler på, men skal vi måle det i forhold til for eksempel trening, så er det vanlig. Ifølge internasjonale tall fra IHRSA (den største fellesorganisasjonen for treningssentre i verden), slutter halvparten av alle medlemmer på treningssentre etter kun 6 måneder. Den største årsaken er at de ikke får trent, selv om de oppgir et sterkt ønske om å komme i bedre form ved oppstart 6 måneder før. Viljestyrke står som en sentral årsak til at de fleste ikke lykkes. De ønsker å komme seg på trening, men har ikke viljestyrke til å få det til.
De som får hjelp til treningen sin ved bruk av personlig trener en gang per uke blir i gjennomsnitt medlem i to år (tall fra EVO). Dette tyder på at med litt hjelp til å bygge opp både viljestyrke og fysisk form, vil treningen opprettholdes.
Les også: Du kan trene viljestyrken din.
Gode erfaringer med å trosse utfordringer med ren og skjær vilje gjør deg definitivt sterkere.
2. Stemmer det at viljestyrken er som en muskel vi kan trene opp?
Det er selvsagt en metafor, men det er en god metafor som mange nok kjenner seg igjen i dersom de reflekterer litt rundt det. Det er tross alt sinnet vårt som tar beslutninger, ikke kroppen. Tenk deg for eksempel at du har planlagt å løpe en tur neste dag. Det er meldt fint vær og du har lagt frem shorts og t-skjorte. Neste morgen så regner det og blåser. Dette er en viljetest mange av oss kjenner oss igjen i. Er det første gang du opplever “testen”, er det vanskeligere å komme seg ut for å løpe. Har du opplevd dette flere ganger før, men likevel kastet på deg regnjakka og løpt ut uansett vær og vind, så er det lettere neste gang.
3. Hvorfor bør vi trene viljestyrken vår?
Grunnen til at det er viktig å trene opp viljestyrke handler om måloppnåelse og mestring. Det er mye større sjanse for at du kommer til å nå dine mål dersom du har en “jernvilje”. Er viljen svak havner mange tilbake i komfortsonen og sofakroken. Motivasjonen til de fleste av oss kommer og går. Det er de som har viljestyrke som kommer seg gjennom periodene som er tøffe. Et godt tips er at gjennomføring av de aktiviteter som er viktige for deg og som krever viljestyrke bør gjennomføres tidlig på dagen.
Hvem har ikke startet dagen med sunn mat og endt opp med sjokolade eller noe annet godt på kvelden? Eller planlagt en treningsøkt, men når kvelden kommer er du bare så sliten at du ikke orker. Du har garantert brukt opp viljestyrken og er svakere til å stå imot fristelser på kvelden. Dette har nok de fleste av oss opplevd flere ganger!
4. Hvilke forskjeller kommer vi til å merke av å få en sterkere viljestyrke?
Den største forskjellen er at du blir en mer disiplinert person. En som gjennomfører, en “do-er”. Andre mennesker kan komme til å kalle deg for “en maskin” eller lignende komplimenter, om de legger merke til hvor sterk viljestyrke du har. Andre kan bli misunnelige, ofte de som ikke har samme viljestyrke på for eksempel kosthold eller trening.
Vi blir jo aldri ferdigtrent, hverken mentalt eller fysisk!
5. Hvordan kan man trene opp viljestyrken sin, har du noen konkrete øvelser, tips og triks?
DELMÅL:
– Definer hvilke områder du ønsker å bruke viljestyrken på først: Trening, kosthold, arbeidsrutiner, stå opp om morgenen eller lignende. Start med en ting og gjør det i 4-6 uker før du legger til et nytt område du ønsker å tilegne deg mer viljestyrke. Ta litt av gangen, det er fornuftig fordi det øker sjansen din for å lykkes. “Too much – too fast”er ikke å anbefale.
PLANLEGG:
– Skal du begynne å trene for eksempel, planlegg hvilke dager du skal trene på, få deg et treningsprogram og tren gjerne med en venn eller PT. Skal du ned i vekt, lag matpakker og kjøp inn riktig mat. Skaff deg hjelp til oppfølging for eksempel. Planlegging gjør at du unngår situasjoner hvor prøvelsene blir for store for viljestyrken.
VELG GJERNE EN AKTIVITET SOM DU TESTER DEG SELV PÅ:
– Når kona ber deg med på IKEA, eller når mannen ber deg med på fotballkamp, gjør det, smil og vær positiv, og se på det som “viljetrening”. Dette er et kontroversielt tips, men jeg tror det gjør oss litt sterkere til å gjennomføre ting vi ikke liker å gjøre når det er behov for det. Det oppstår tross alt slike situasjoner fra tid til annen i voksne menneskers liv, spesielt i yrkeslivet eller som forelder.
6. Noen andre råd, til hvordan man kan nå målene sine?
SULT: Sørg for at du setter deg mål som er stimulerende, mål som du virkelig har lyst til å nå! Da er viljestyrken automatisk sterkere ved oppstart.
MENTAL TRENING: Bruk visualisering. Se for deg hvordan du skal gjennomføre den aktiviteten hvor du trenger viljestyrke. Har du visualisert morgendagens intervalløkt er den kanskje litt lettere å gjennomføre dagen etter. Du er i det minste litt bedre forberedt.
TENK LITT OM GANGEN: Trener du tre ganger per uke i ett år, så får du gjennomført 156 økter. Det er nok økter til få fremgang for de fleste av oss. Med andre ord, kontinuitet er nøkkelen til å etablere vaner. Gode vaner på viljestyrke er ferskvare!
Det er i hverdagen og over tid du skaper resultater, og ikke glem at veien er målet.
Lykke til, hilsen Henning
Artikkelen har tidligere blitt publisert på bloggen til Evo, Evolution.