Tenker du røde og grønne tanker?

Det kan høres litt merkelig, men det å lære seg forskjellen på såkalte grønne og røde tanker, kan være et godt hjelpemiddel når du har kaos i hodet og følelser som koker. Psykologisk førstehjelp omtales det gjerne også som.

Se for deg at du har vært godt i gang med din vektprosess i flere uker. Du har tatt mange gode og riktige valg, og føler du er på rett vei. En fredag skal du på fest og du gruer deg litt, for det er lett å miste kontroll, men du tror likevel at du skal klare deg. Det gjør du ikke. Det blir masse alkohol, det blir masse mat, det blir masse snacks – det skled rett og slett helt ut. Da er det fort gjort å våkne dagen etter og tenke at løpet er kjørt, og at det bare er å gi opp. Spesielt hvis denne utskeielsen har skjedd før.

Grønne tanker er mer nyttige, omsorgsfulle og støttende.
Grønne tanker er mer nyttige, omsorgsfulle og støttende.

Ikke stopp nå!

Du skal ikke gi opp nå! Tankene våre har en tendens til å gi oss et litt forvridd bilde av virkeligheten. Det er fordi de farges av følelsene våre. Så selv om tankene er det som kan ødelegge for deg i dette prosjektet, er det også tankekraften som skal hjelpe deg mest. Her kommer begrepet røde og grønne tanker inn.

Røde tanker brukes om tanker som kommer automatisk og raskt, og disse kan bidra til å gi dårlig humør eller dårlig selvtillit. Slik som: «Nei, nå gikk jeg på en utskeielse igjen, nå er det bare å gi opp. Jeg er så dårlig, jeg klarer ikke dette..!». Vårt råd er å være oppmerksom når slik røde tanker slår inn og er i omløp, og da være bevisst på å erstatte disse med grønne tanker.

Grønne tanker er mer nyttige, omsorgsfulle og støttende. I dette tilfellet kan det være: «Jeg skeiet ut i går, men det går fint, kroppen tåler dette – kanskje hadde jeg godt av en liten utskeielse. Jeg sørger for en ny frisk start i dag, og tar utskeielsen med meg som en erfaring».

Lær deg de røde tankene

Rådet vårt er at du lærer deg å identifisere de automatiske negative tankene, og finne frem til mer hjelpende og støttende tanker.

Eksempel på rød tanke: “Jeg er elendig på å spise grønnsaker og ikke syns jeg det er noe godt heller”. Dette kan erstattes med en grønn tanke: “Grønnsaker er utrolig bra for kroppen min og for immunforsvaret. Jeg skal begynne å snike det inn her og der i kostholdet mitt.”

Powered by Labrador CMS