En suppe er ikke bare en suppe

Er du blant dem som tror at suppe er sunt, samma hva? For det er jo bare flytende føde, så det kan ikke være sååå fetende…?? Det stemmer at suppe kan være kalorifattig mat som metter godt, og du kan bli mett på bare 200 kalorier. Suppe kan med andre ord passe godt inn i et slankeopplegg eller hvis du er opptatt av å holde vekten. Vår egen Roede-fiskesuppe har bare 301 kalorier per porsjon.

Men her gjelder det å følge med i timen for hvis du velger en annen type fiskesuppe kan du ende med å få i deg rundt dobbelt så mange kalorier per porsjon. Lager du suppen selv burde det jo være relativt enkelt å vite om du lager en lett eller mektig suppe. Utfordringen er at disse to suppevariantene ofte kan se helt like ut. Se bare på bildet igjen, kan du se hvilken som er vår lettere variant?

Umulig, ikke sant? Den ene har altså 242 kcal og den andre har 516 kcal.

La meg nå avsløre forskjellen, og lenger ned skal jeg fortelle hva du kan gjøre hvis du ikke vet hva suppen inneholder, og er opptatt av å ikke få i deg for mye energi.

Vår lettere Fiskesuppe inneholder:

1/2 stk løk
1 ss flytende margarin
10 dl fiskebuljong (tilberedt), Knorr
2 stk gulrot
1 stk purre
4 ss hvetemel
2 dl kaffefløte 10%, Tine
200 g steinbitfilet
200 g laksefilet
1 ts salt
1 ts pepper
4 ss finhakket gressløk

I den fetere oppskriften er det brukt smør framfor flytende margarin (i vår oppskrift er det i tillegg bare halve mengden fett). I den “fetere” varianten er det brukt 2 dl seterrømme (35%) OG 2 dl fløte (20%). Bare det gir til sammen over 1000 kcal!!! I vår oppskrift bruker vi bare kaffefløte (10%) og mye mindre mengde, som til sammen gir 238 kcal.

Når du ikke lager suppen selv
Hvis du er opptatt av å holde vekten og er ute og spiser, og får servert f.eks suppe – og er usikker på hvor mye du kan spise, er det flere ting du kan gjøre. Her er noen tips: Enten du er ute på restaurant eller hos venner går det an å spørre hva som er i suppen. Det går an å spise mest fisk og grønnsaker, og la “suppen” bli igjen i skålen. Det går an å ikke spise alt du får servert, og aller best, ta en liten porsjon hvis du serverer deg selv, og er usikker på innholdet. Ofte kommer det noe mer etter suppen eller det er noe brød og smør som spise med suppen, så da kan det være greit “å ha litt å gå på”.

Hvordan lager du så vår velsmakende og lette Roede-fiskesuppe? Her er fremgangsmåten:

Rens og finhakk grønnsakene, kok alle grønnsakene bortsett fra løk i kokende vann. Ta opp grønnsakene og la de renne av. Finhakk løk og fes den blank i suppekjelen med flytende margarin. Tilsett vann og fiskebuljong eller fiskekraft. Rør inn hvetemel med kaffefløte 10 % og tilsett i kraften litt og litt under omrøring. Kok opp og la suppen trekke uten lokk i minst 10-15 min. Tilsett fisk i terninger og de kokte grønnsakene, smak til med evt salt og pepper. Dryss over finhakket gressløk ved servering. Og nyt!

Og sist men ikke minst, det er suppen til høyre som er vår Roede-fiskesuppe.

Powered by Labrador CMS