Fagsjef Kari H. Bugge

Jeg er utdannet ernæringsfysiolog og har 19 års fartstid som fagsjef i Roede AS. Kanskje ingen overraskelse at jeg er opptatt av sunt kosthold og god

helse, men aller mest er jeg opptatt av å finne frem til et kosthold og en livsstil som er sånn passe sunn. Det handler jo om å finne en balanse mellom det som er sunt for deg og det du trives med.

I dag vet vi mye om hvor viktig det er å være fysisk aktive, hvor skadelig det er å sitte for mye og hvor sunt det er å være i bevegelse. Vi vet også mye, om enn ikke like mye, om hva slags mat som bidrar til god helse og forebygger sykdom. Vi vet svært godt at røyking er skadelig og vi begynner å få en del kunnskap om hvor viktig det er med nok søvn. Det vi fortsatt vet lite om, det er hvilken betydning trivsel har for helsen. Men jeg er overbevist om at trivselen har stor betydning. Finner du mye trivsel i en «dårlig» vane – så er det sannsynligvis god helse for deg.

Motsatt tror jeg i alle fall ikke er bra – når sunnhet blir altoppslukende. Når sunnhet styrer livet ditt. Når det er masse man ikke kan spise fordi det er usunt. Slik vil ikke jeg ha det. Jeg tror jeg spiser ganske sunt, men jammen kan jeg nyte usunne ting. Jeg elsker søtt og koser meg med både sjokolade, iskrem og kaker – av og til. Men til daglig prøver jeg å holde meg til litt kokesjokolade – rett og slett fordi noen biter duger. Jeg elsker fete franske oster og spiser rikelig, og helst med smør under og gjerne på baguett – men det er ikke hverdagskost.

Mat er komplisert. Det handler ikke bare om det vi bør unngå, men like mye om alt som er viktig å spise!

Jeg vet jo godt at jeg bør spise rikelig med grønnsaker hver dag, men jeg klarer det likevel ikke hver dag. Og da er det jo ikke noe poeng i å få dårlig samvittighet av den grunn. Jeg prøver imidlertid å holde orden på at det i løpet av uken blir flere middager med enn uten grønnsaker. At det blir minst ett, helst to eller tre, fiskemåltider – og ikke minst unngå at det blir for mye av kjøttdeig og pølser. Lurer du på HVORFOR jeg gjør dette? Den viktigste grunnen er at et variert og sunt kosthold gir meg mer overskudd i hverdagen, det styrker immunforsvaret slik at jeg holder meg frisk, det gir meg en god fordøyelse og en mage som fungerer og så vet jeg inni meg at jeg gjør det jeg kan for å sikre en god helse videre i livet. Selv om det ikke er noen garanti når det gjelder det siste.

Mens mat er komplisert synes jeg fysisk aktivitet er mye enklere. Her er det jo nesten sånn at jo mer jo bedre. Selv elsker jeg alt av uteaktiviteter – hele året gjennom. Her ser du meg i hjemlige trakter, nemlig med Hallingskarvet i bakgrunnen. Jeg bare elsker det fjellet.

På ski ved Hallingskarvet – fjellet i mitt hjerte 🙂
På ski ved Hallingskarvet – fjellet i mitt hjerte 🙂

Gjennom mine formidling ønsker jeg å gi kunnskap om hva som er sunt og hva som er gode valg. Så håper jeg at du som leser sorterer de rådene du vil følge – og som du tror du vil trives med, og hvilke du «hopper bukk over» med god samvittighet.

Powered by Labrador CMS