Alt er ødelagt allikevel!

Denne uken på kurs, og på webinarene sentralt fra Roede, snakker vi om det å ha en tankegang som saboterer for egen suksess. Typiske tanker kan være: “Dette kommer jeg aldri til å klare!” eller “Det er ikke vits i å forsøke en gang til, jeg klarer jo aldri å holde vekten likevel!”.

Denne dagen er ødelagt allikevel!

Typisk eksempel på saboterende tankegang.
Typisk eksempel på saboterende tankegang.

En annen begrensende tankegang som jeg vet at mange har, er: «Nå er denne dagen ødelagt allikevel». Denne kommer typisk etter at man har røket på en smell på en sommerlunsj hos naboen, for eksempel.

Det ble litt utfordrende å begrense seg, og i tillegg ble det servert både is og varm eplepai etter maten. Å takke nei ble for mye styr, og det ble både for mye lunsj og for mye eplepai. Senere på dagen sto flere fristelser i kø, og innkjøp av barnas lørdagsgodt ble også en stor utfordring. Det ble handlet inn smågodt til en hel bataljon, selv om du bare har to små knotter hjemme.

Lørdag, alt er ødelagt allikevel!

For nå er jo denne dagen ødelagt, allikevel! Det ender med en kalorifest som man helt bevisst går inn i. Av og til tenker man også at hele helgen er ødelagt og fortsetter med samme opplegg både lørdag og søndag, før siste restene av smågodtet kastes, sent søndag kveld.

Jeg skal hente frem noen nyttige spørsmål som vi bruker i Roede, for å klare å få bukt med slike og lignende tankeganger, og erstatte disse med et nytt fokus.

Spørsmålene man kan stille seg:

Hvilke gevinster / fordeler gir det meg å tenke slik?

Hvilke negative konsekvenser gir det meg?

Hva kan jeg tenke i stedet for?

Hvilke gevinster vil jeg DA få?

Hvilke negative konsekvenser vil jeg DA få?

Hvilke gevinster gir det meg, å tenke at “alt er ødelagt allikevel” ?

Det gir i hvert fall ikke meg personlig, noen gevinst. Den eneste gevinsten jeg får, er et øyeblikks nytelse, idet jeg spiser av sjokoladeposen til det er tomt. For sjokolade er jo godt, det kan ingen ta fra oss.

Hvilke negative konsekvenser får det, når jeg tenker slik?

Konsekvensene er flere enn jeg liker å tenke på, så vanligvis fortrenger jeg det når det pågår – og angrer etterpå. Jeg inntar nemlig MANGE flere kalorier enn det som er planen på dager som dette. Da får jeg ikke det resultatet jeg ønsker på vekten min. I tillegg gir sjokolade og annet jeg spiser «når alt er ødelagt», en guffen følelse, sammen med mange fysiske ulemper for kroppen min. Tilsatt sukker tilfører utelukkende energi og har utover det nytelsesmessige ingen positive effekter for helsen min.

 

Sukker! Fristende og forlokkende, men skadelig i større mengder.

Høyt inntak av tilsatt sukker øker risikoen for at du ikke får i deg de næringsstoffene du trenger, og utviklingen av tannråte fremmes. Et altfor høyt kaloriinntak medfører at sukker lagres i kroppen som fett. Med andre ord: Negative konsekvenser, i aller største grad!

Hva kan jeg tenke i stedet for?

Et eksempel kan være: “Nå gikk jeg på en smell. Da må jeg sørge for at resten av dagen blir bra!”

Hvilke gevinster vil det gi meg, å tenke slik i stedet for?

Det vil uten tvil, spare meg for vektøkning eller uteblivende resultat. Det vil styrke meg til en lignende situasjon dukker opp igjen. Man blir jo bedre på det man øver på! Det vil øke viljestyrken, og jeg blir mer bevisst på at det er mulig å hygge seg litt – uten å ta helt av.

 

Hvilke negative konsekvenser får det, når jeg tenker slik?

Det vil ikke gi meg negative konsekvenser. Det vil frata meg muligheter til å bare gi blaffen og fråtse og nyte smaken av MASSE sjokolade, men når alt kommer til alt, så angrer jeg jo bare. Og det er jo faktisk negativt.

SÅ: Ta deg tid til å reflektere over hvilke sabotasjetanker som er ødeleggende for din prosess. Det er også smart å få tak i hvordan den samme overbevisningen både kan gi deg fordeler og ulemper (for eksempel at sjokolade er en DEILIG smaksopplevelse, men at det gir deg mange tomme kalorier). Så kan du spørre deg selv: Hvilken konsekvens ønsker jeg mest?

 

Selv om det er en brun banan i klasen, så kaster man ikke alle!

Tenk om vi hadde tatt med oss denne typen tankegang inn i resten av livet! Jeg pleier å si på kurs: “Man kræsjer ikke hele bilen selv om den har fått en stripe i lakken”. Og man spiser resterende bananer, selv om en i klasen er brun og lite fristende. Man ødelegger heller ikke en hel ferie på grunn av en opphetet diskusjon med ektemaken på flyplassen.

Altså, man må ikke fråtse en hel dag/helg selv om man gikk på en smell hos naboen! Gjør vi det beste ut av dagen/helgen – så har vi det også mye bedre!

Jeg vet at det er lett å tenke sånn innimellom. Jeg kan selv ryke utpå. Men jeg er mye mer tilfreds og har det mye bedre med meg selv, når jeg klarer å snu tankegangen og gjøre det beste ut av dagen og helgen, slik vi vanligvis gjør det med øvrige hendelser eller situasjoner i livet.

Alt er IKKE ødelagt!

Hilsen Charlotte

.fusion-fullwidth.fusion-builder-row-2 { overflow:visible; }

Det er som om det sitter en “styggen på ryggen” som OnklP synger som, og bare slenger fra seg fraser som gjør at alt blir likegyldig. Du blir i hvert fall ikke blir motivert til å forsøke å ta tak i dine egne utfordringer.

Powered by Labrador CMS