En helt vanlig desemberdag

Les gjerne innlegget Gleder meg ikke til jul!

Her en av oppgavene vi jobber med på kurskvelden.

Det skjer, som nevnt, mye på den sosiale fronten. I dette innlegget skisserer jeg en “helt vanlig desemberdag”, for å hjelpe de som ønsker å stå støtt i sin prosess, gjennom noen relevante episoder man kan bumpe innom.

Se for deg at det er en helt vanlig tirsdag. Du eksponeres for følgende fristelser:

Det er Luciadagen, og du er på barnehagefrokost med Lucia-opptog. Der serveres det Lussekatter og kakao denne morgenen.

Lussekatter er standardservering i desember!

Du kommer på jobb, og en kollega har med seg gulrotkake og sjokoladekake, siden det var litt rester igjen etter datterens bursdag dagen før. Disse settes frem på lunsjbordet, slik at den ikke skal gå til spille.

En leverandør kommer innom jobben, og en av mange konfektesker blir satt frem på pauserommet.

Ikke helt uvanlig med Twist heller, i følge mine kursdeltakere!

Du skal innom butikken, og utenfor sitter nabo-jenta med store våte øyner, og selger hjemmebakte muffins og saft til inntekt for hjemløse katter – siden det tross alt er jul, og man skal tenke på både medmennesker og dyr.

Du kommer hjem, og din mann har tenkt at denne kvelden, etter alt stresset, skal dere ha en «kosekveld» til favorittserien. Han har kjøpt en stor 200 grams melkesjokolade, som han stolt viser deg for at du skal glede deg til en deilig kveld etter at ungene er kommet i seng.

Barna vil ha pannekaker med bacon til middag.

Oh no! Pannekaker til middag?

Du får ikke tid til å gå på favoritt-treningen din, fordi det kræsjer med Luciafest og lotteri på barnas turnoppvisning. Du vinner selveste kremen av kaken, og går hjem derfra med en diger snickerskake under armen.

Dette var satt litt på spissen, selvsagt. Heldigvis er det ikke så ofte vi utsettes for fullt så mye på en dag, men det kan faktisk skje i løpet av adventstiden.

Slike dager, tenker jeg er veldig utfordrende, men de kan også være overkommelige. Her handler det om hva du har bestemt deg for. Så hvordan kan du løse alle disse utfordringene?

Jeg foreslår at vi kan løse det slik:

Stå over Lussekatter og kakao. Spis frokosten din hjemme, og kos deg med å se hvor skjønne barna er i toget – og nyt julestemningen. Si «nei takk» når du tilbys Lussekatter uten å lage noe mer styr ut av det. De fleste respekterer et nei takk, heldigvis. Ta en kopp kaffe, og kjenn på hvor deilig det er å hygge seg med denne.

Her er oppskrift på Roede sine Lussekatter: Lussekatter

Svart kaffe.. null kalorier!

Ingen kake på jobb, uansett. Lag deg et overordnet mål om at kaker på jobben – det skjer ikke.

Det samme med konfektesker. Konfekt er sjelden godt, uansett (syns i hvert fall ikke jeg!). Ta en klementin om du har lyst på noe. Står det ingen klementiner på pauserommet sa du? Da kan jo DU være den som sørger for det:)

Gi en slant til nabojentens innsats for kattene, men si at hun kan selge muffinsen du skulle få, til noen andre – slik at hun tjener enda mer penger.

Når nabojenten selger muffins utenfor butikken..

Si til mannen din at sjokoladen kan han spise selv om han vil, men at du gleder deg til å krype i i armkroken når det er stille i huset.

Gå for en koselig kveld – uten sjokolade!

La barna få pannekaker, men lag de litt sunnere. Spis litt oppkuttede grønnsaker når du lager middagen, og stek pannekaker til deg selv uten bacon.

Vinner du en snickerskake, så kan du høre om det er noen i din krets som har lyst å verve den. Send en melding til vennegjengen, spør om noen har en bursdag eller om de trenger en kake dagen etter – da du har vunnet en som du ikke kommer til å spise. Spør de deg om hvorfor.. så si det som det er. Jeg venter med snickerskake til en annen anledning.

Vi lager det ofte større og verre enn det er. Har du brukt litt tid og energi på å bestemme deg på forhånd, er det mye lettere å stå i det.

Risikovurdering? Ja.. hvorfor ikke?

Lag deg gjerne en «risikovurdering», og finn deg gode løsninger på slike situasjoner. Og husk.. at det er DU som bestemmer hva som skal finne veien inn.. uansett hva omgivelsene dine legger opp til.

Denne dagen sparte du deg for følgende:

– To lussekatter og en kopp kakao: (120 x 2 + 250) = 490 kalorier

– En stykke gulrotkake og et stykke sjokoladekake: (250 x 2) = 500 kalorier

– 4 biter konfekt: (50 x 4) = 200 kalorier

– En muffins og et glass husholdningsaft: (200 + 80) = 280 kalorier

– En halv plate Melkesjokolade 200 grams = 600 kalorier

– Middag må du ha uansett, men du sparte deg for 1 ramse bacon = 70 kalorier

– En snickerskake inneholder ca. 400 kalorier per 100 gram. Det kommer helt an på hvor stort stykke du hadde tatt.. men vi kan vel si at et vanlig stykke veier ca. 100 gram. = 400 kalorier

(Husk at dette er ca. beregninger hentet fra diverse kilder på nettet– det kommer alltid an på mengden, og på oppskriften!)

Til sammen, mine damer og herrer, blir dette 2540 kalorier, som hadde kommet i tillegg til din vanlige frokost, middag, din lunsj, dine mellommåltider og din kvelds (hvis du ikke hadde “spart litt”, men da klusset til kostholds-scoren noe voldsomt..). På en helt vanlig tirsdag.

Det er ikke dumt å holde kontroll på kaloribudsjettet, også på helt vanlige desemberdager.

Hvor lett er så det sunne valget? Det er i hvert fall lettere når du tar deg tid til å tenke gjennom hva du sparer deg selv og din helse for, ved å stå over.

Av og til, er selvsagt helt innafor å ta noen usunne valg også. Ingen ting er svart hvitt. Vi må bare finne en balansegang, og klare å lage oss en desember der vi kan få både i pose og sekk: Mye godt + sunne og gode vaner + bevegelse, noe som sikrer at vi unngår å starte det nye året med 3 kilo i pluss, og en “bånn i bøtta følelse” vi helst skulle vært foruten.

Here we come!

Du er sjefen, og du bestemmer. Desember er krevende og uforutsigbar – men DU kan klare det. Jeg og resten av Roedestaben heier som besatt fra sidelinjen på deg!

God Adventstid og God Jul fra Charlotte

.fusion-fullwidth.fusion-builder-row-7 { overflow:visible; }

Oh Jul, med din glede! Nå snakker vi desember, med alle gleder som hører med til denne litt magiske måneden. Mange av oss blir som barn igjen, og på kursene våre har vi snakket både om hva vi ønsker oss i julestrømpen dette året – og vi har delt forventninger og utfordringer, knyttet til  sosiale settinger med hverandre.

Powered by Labrador CMS